Oproštajni gromoglasni aplauz za Glogovca u JDP-u: Kad pomislimo koliko zagrljaja nas lišavaš, imamo pravo da kažemo da nije fer (foto)

Autor:

12.02.2018 13:01

Foto:

Foto:



Komemorativni skup preminulom glumcu Nebojši Glogovcu održan je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na čijim "daskama" je proveo više od dve decenije, a od jednog od najtalentovanijih srpskih glumaca oprostile su se brojne kolege i prijatelji.

Ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta od ranog jutra okupio se veliki broj prijatelja i kolega, a među prvima su stigli Tanja Bošković sa ćerkom Lanom Karaklajić, Dragan Bjelogrlić, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Srdan Golubović, Radoš Bajić, Vesna Čipčić, Dragan Jovanović, Danica Maksimović, Dara Džokić, Gordan Kičić, Aleksndar Berček, košarkaš Dejan Bodiroga, Lena Kovačević, Vasil Hadžimanov...

U prepunoj sali JDP-a okupile su se Nebojšine kolege, prijatelji, poštovaoci njegovog dela, a prisutna je i glumčeva porodica, supruga, sinovi i Nebojšin otac, sveštenik Milovan Glogovac.

Komemoracija je počela snimkom Glogovčevog monologa iz predstave "Hamlet", u kojoj je imao noseću rolu, poslednju na sceni matične kuće u kojoj je proveo više od dvadest godine.

Na minut ćutanja na početku komemoracije pozvala je upravnica JDP-a Tamara Vučković Manojlović, Ona je podsetila da će glumac nedostajati najviše svojim sinovima, ćerki, porodici.

-Bio je veliki, svi smo to oduvek znali. Sledio je svoj talenat - rekla je ona i dodala -Bila je radost i privilegija slediti svaki tvoj korak - kazala je direktorka JDP-a.

O istaknutom umetniku govorio je i pozorišni reditelj Dejan Mijač.

-Upoznao sam ga dok je bio dečačić sa velikim očekivanjem i nestrpljenjem. On je imao šta da kaže... Rastao je sve do trenutka kada ga prokleta bolest nije zaustavila. Ja to ne mogu da razumem... Da se nije našla neka grupa koja bi rekla "stop ovoj bolesti. Zbogom Nebojša Glogovac - rekao je Mijač.

Opraštajući se od jednog od najtalentovanijih glumaca na ovim prostorima, reditelj Srdan Golubović rekao je:

-Pred Novu godinu smo dogovarali novi film. Rekao sam mu da je najbolji glumac koga znam. Njegov talenat je bio satkan od istine, njegova istina je bila njegova duboka glumačka tajna. Veliki čovek koji je razumeo svet i imao svoju istinu o tom svetu. Za mene je bio najbolji glumac. Zbogom najtalentovaniji prijatelju.

Nakon dirljivih govora, prisutni su se podsetili likova koje je Glogovac tumačio u filmovima "Kolpka", "Hadersfild", zatim "Ubistvo s predumišljajem"...

-Dostigao je najveće glumačko umeće. A ovo je najbolje izgovorio: "Sa mnom je opasno voleti. Ja nikad ne zaboravljam. Sa mnom je čudno čak i umreti jer ja, ja se ne završavam - rekao je na komemorativnom skupu Voja Brajović.

Od Glogovca su se oprostile i njegove kolega sa klase.

-Stari moj sve mi nedostaje, naša nostalgija budućih čutanja. U koje nebo da gledam, s kim da ga gledam. Sam si, sam sam kume moj - rekao je Vojin Ćetković.

-Na našoj klasi bilo je samo pitanje koliko ćes daleko stići. Dostigao si nebeske visine. Ali nismo slutili da će biti ovako kratko. Kad pomislimo koliko zagrljaja nas lišavaš, imamo pravo da kažemo da nije fer - rekla je Nataša Ninković.

Ansambl JDP-a izašao je na scenu, u pozadini crnobela fotografija Nebojše Glogovca, i uz pesmu "Pamtim samo sretne dane" Gabi Novak dugim, petanestominutnim aplauzom na nogama njegovi prijatelji i kolege oprostili su se od velikog glumca.

U holu ispred sale postavljena je velika crno-bela fotografija veličine bilborda proslavljenog glumca, a ispred pozorišta je velika gužva jer ogroman broj građana čeka da se upiše u knjigu žalosti.

Glumac će biti sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu pored Milorada Mandića Mande, u istom redu gde se nalaze i grobovi Dragana Nikolića i Velimira Bate Živojinovića.

Opelo u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju počinje u 14 časova.

Nebojša Glogovac preminuo je u petak 8. februara nakon kratke i teške bolesti.