Olga Odanović: Gluma je moja potreba, melem za moje rane, gluma je za mene sve

Autor:

23.04.2017 20:56

Foto:

Foto:



Prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, glumici Olgi Odanović danas je na Velikoj sceni nacionalnog teatra uručena nagrada "Žanka Stokić", kao ličnosti koja je "obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza".

- Žanka Stokić je imala značajno mesto u Nušićevom životu i bila mu je stvaralačka inspiracija. Olga Odanović bi svakako svojom igrom i raskošnom, vanvremenskom glumom bila jedna od omiljenih glumica Nušiću, da je naš savremenik - istakla je Svetlana Ceca Bojković, predsednica žirija ovogodišnje nagrade "Žanka Stokić", kao i njen laureat.

Nakon dugog, gromoglasnog aplauza, Odanović se, uz konstataciju da bi joj lakše bilo da igra tri predstave vezano, nego da prisustvuje ovom veličanstvenom događaju, prisetila da je nekoliko puta pomišljala da napusti glumu, uverena da više nema šta da ponudi, ali da je onda shvatila da je sumnja u dar održala.

- Sumnjati u sebe nije loše, sumnja vas tera da se preispitujete, da idete napred i da radite sve bolje i bolje. Shvatila sam da ja bez glume ne mogu. Gluma je moja potreba, malem za moje rane, gluma je za mene sve. Pozorište je moje svetlo, moj svetionik, moja najbezbednija luka - istakla je ona.

Odanović je obećala da će se truditi maksimalno da održi pozorište koje je njena infuzija i koje nju održava u životu.

O bogatom i sadržajnom umetničkom i životnom putu gospođe Odanović, veoma nadahnuto, govorile njene koleginice iz ansambla Dušanka Stojanović Glid i Anastasija Mandić, glumac Radoš Bajić i reditelj Jagoš Marković za koga je današnji događaj u Narodnom pozorištu "praznik pravde".

- Kada je Mira Stupica na ovoj sceni izgovorila ideju o nagradi sa imenom Žanka Stokić, od tada se napravio luk od legendarne Žanke, preko božanstvene Mire, preko divnih glumica i gospodja koje su dobile tu nagradu, pa do ove naše danas neponovljive glumice, gospodje i saradnika. Taj luk jeste odbrana naše kulture, umetnosti, ovog naroda, njegovog jezika i duha - rekao je Marković.

Odanović je 15. laureatkinja priznanja koje dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu i "Večernje novosti", u saradnji sa Skupštinom opštinom Požarevac.

Komentari. (0)

Loading