Odlazak legende: Preminuo Ljubiša Samardžić

Autor:

08.09.2017 23:44

Foto:

Foto:



Legendarni srpski glumac i reditelj Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini.

Glumac je početkom decembra prošle godine imao operaciju mozga, nakon koje se brzo opravio. Čak se u martu ove godine poklonio publici 64. Beogradskog festivala dokumnetarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine. Tada je premijerno prikazan njegov dokumentarac “Panta rei”, u kojem Ljubiša daje intimno, iskreno i dirljivo svedočanstvo o svom detinjstvu, porodici rudara iz koje je potekao, dolasku u Beograd na studije, razlozima zbog kojih je izabrao glumačku profesiju, svojoj supruzi, sinu koji je preminuo, ćerki, unucima, ali i o vremenu u kojem je živeo.

Dirljive reči podrške za Ljubišu Samardžića

Na velikoj premijeri,  jedini glumac sa ovog prostora koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji, pojavio se u društvu supruge Mirjane Samardžić sa kojoj je u braku proveo pola veka. Društvo su mu tada pravili unuk Stefan i unuke Marta i Sara.

Na žalost, hronična leukemija od koje je bolovao bila je jača od legende srpskog glumišta.

Rođen je u 19. novembra 1936. Skoplju u porodici rudara. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Ljubiša i Mirjana Samardžić: Brak koji ni tragedije nisu uzdrmale

Pažnju kritike privlači ulogom šarmantnog nespretnjakovića u "Prekobrojnoj“ (1962) B. Bauera, a zatim snima filmove "Peščani zamak B. Hladnik, "DaniAleksandra Petrovića i "Desant na Drvar“ F. Hadžića. Za film "Jutro“, gde tumači lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji. Nagradu Gran pri u Nišu dobio je za ulogu u filmu Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi“ 1969. Godine.

u filmu "Poltron"(1989). Ljubiša Samardžić in the film "Poltroon"(1989). #ljubisasamardzic #poltronfilm

A post shared by Ljubiša Samardžić (@ljubisa.samardzic) on Sep 6, 2017 at 2:29pm PDT

Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama, ali, u novije vreme, i u delima društvene problematike: "Ljubavni život Budimira Trajkovića“, "Smrt gospodina Goluže“, "Život je lep“, "Kuća pored pruge“ i drugi.

Naklonost publike stekao je gotovo isključivo na filmu, kako sam kaže, igrao je kod skoro svih jugoslovenskih reditelja; na televiziji je nastupao relativno malo (glavne uloge u četiri televizijiske serije: "Kuda idu divlje svinje“, "Dimitirije Tucović“, "Vruć vetar“ i "Policajac sa Petlovog brda“).

Ljubiša Samardžić o najvećoj tragediji za svakog roditelja: Kad je Gaga odlazio, mislio sam da neću izdržati i da će mi uskoro doći kraj

Dobitnik je i Sedmojulske nagrade SR Srbije 1984. godine za glumačko ostvarenje u proteklih dvadesetpet godina, te, tadašnjeg najvišeg priznanja Nagrade AVNOJ-a 1988. godine, inače ova nagrada je prvi put dodeljena jednom filmskom glumcu. Od svih jugoslovenskih glumaca najčešće je nagrađivan na pulskom festivalu.

i Vesna Čipčić u TV seriji "Vruć vetar"(1979). Ljubiša Samardžić and Vesna Čipčić in the TV serial "Hot wind"(1979).

A post shared by Ljubiša Samardžić (@ljubisa.samardzic) on May 18, 2017 at 12:04pm PDT