Nega kože posle pedesete: Pet pravila za mladolik izgled

Autor:

13.10.2017 19:00

Foto:

Foto:



Bez obzira na to čime se bavimo, da li nam je stalo do tuđeg mišljenja ili ne, svaka od nas želi da što duže bude lepa, pa zato ne čudi što i kad uđemo u šestu deceniju činimo sve da zadržimo mladolik izgled

Zlatno pravilo “manje je više” nigde nije toliko istinito kao u slučaju nege zrele kože. U to smo se, pre ili kasnije, uverile sve koje smo zakoračile u šestu deceniju. Jer, potpuno opravdano - i to nam se ne sme zameriti - želimo da uvek budemo lepe, da koliko je god moguće prikrijemo tragove starenja na licu, vratu, rukama, telu i kosi. A kako je mladolik izgled odavno postao apsolutni imperativ i podrazumeva se, bez obzira na to da li smo “samo” mame i domaćice ili uspešne, poslovne dame, džabe nam izgovori tipa da je važnija lepota iznutra. Kad je već tako, hajde da odaberemo najbolje tretmane za negu kože, baš kao i pravu meru mejkapa.

Najbolji izbor za sve tipove kože jesu preparati bazirani na mineralima. A uz kupovinu krema na svoju ruku ili onih koje nam u najboljoj nameri preporučuju prijateljice, ne bi bilo loše da posetimo i dermatologa. Ipak će nam stručnjak najbolje reći šta nam odgovara u izobilju preparata protiv starenja, kao i koje bi medicinske intervencije, poput mezoterapije, dermarolera, hemijskog pilinga ili ubrizgavanja hijaluronskih filera, trebalo da uradimo.
Ono što nikako ne treba da činimo jeste da preterujemo sa šminkom. Pogotovu preko dana, jer ne samo da ćemo izgledati smešno nego ćemo otkriti upravo ono što želimo da sakrijemo - bore, nepravilnosti u tenu, odnosno, trag godina. A cilj nam je svima, nadam se da ste saglasne, da zračimo posebnom lepotom i unutrašnjim zadovoljstvom.

Pravilo broj 1: Osim svakodnevnog čišćenja i hidriranja lica, jednom nedeljno je obavezan piling. Dermatolozi preporučuju proizvode sa vitaminom A kao nezamenjive u borbi sa borama, a sasvim sigurno koži će prijati i kreme sa vitaminom C ili sa vitaminskim serumima.

Pravilo broj 2: Obratite pažnju na puder. Kada smo bile mlađe, imale smo masniju kožu i stavljale smo ga na celo lice. Sada treba da ga nanesemo samo na nos i bradu. Jer, ako pogrešno koristimo puder, ističemo bore.

Pravilo broj 3: Umesto mnogo podloge, bolje je staviti toniranu hidratantnu kremu. Ona daje blažu pokrivenost i neće nam se uvući u bore i zakačiti na dlačice koje se mogu pojaviti posle menopauze. Nezavisno od toga koliko nam je bleda koža, uvek treba birati kremu za nijansu ili dve tamniju od prirodne boje tena. Zapamtite: svetliji tonovi samo ističu bore.

Pravilo broj 4: Obavezno upotrebljavajte kremu za područje oko očiju svako veče. Koža je tu najtanja pa joj je potrebna stalna hidratacija, a time ćete i smanjiti podočnjake i natečenost.

Pravilo broj 5: Ulepšajte lice iluminatorom, koji je slične formule kao korektor. Nanesite ga na delove koje želite da “podignete” - iznad obrva, ispod očiju, duž nosa i ispod usana - i utapkajte ga prstima. Rezultat: “skinućete” nekoliko godina sa lica i osećaćete se sjajno.

Super savet: Maska koja se lako pravi

Sadržaj iz 10 kapsula vitamina E pomešati sa 25 ml glicerina. Sat vremena pre odlaska u krevet na očišćeno lice naneti ovu masku, pa posle 50 minuta prebrisati lice vlažnom maramicom, ali ne umivati se do jutra. Masku treba koristiti 15 dana uzastopno, a već na polovini tretmana ten će biti ujednačen, koža baršunasta i sveža.

Maja Gašić

Autor