Monodrama za video i klavir: Izraelski kompozitor napisao sonatu o Donaldu Trampu (video)

Autor:

22.09.2017 15:18

Foto:

Foto:



Izraelski kompozitor Avner Hanani komponovao je sonatu o predsedniku SAD Donaldu Trampu "Sonata Tramp“, koja se kao kompozicija najbolje može opisati kao monodrama za video i klavir, navode izraelski mediji i dodaju da se zapravo radi o mešavini raznih Trampovih govora uz klavirsku pratnju kompozitora.

Sonata ima šest stavova, "Dobro vreme“, "Ljubav“, "Osmeh“, "Izgradite zid“, "Izviniti se“ i "Vratiću se“.

Hanani objašnjava da, uprkos onome što ljudi mogu da pomisle, njegovo delo, 12-minutna sonata, jeste politički neutralna kreacija.

Biblioteka, kamin i Donaldova dečja soba: U ovoj kući je odrastao Tramp (video)

-To je pokušaj da se osoba predstavi muzičkim i umetničkim sredstvima. Moglo bi se reći da sam mu udelio kompliment, da je muzika koju sam mu pripojio atraktivna - rekao je kompozitor, objasnivši da mu je ponekad Trampov govor delovao kao skandiranje sa jasnim intervalima, a ponekad je bio u "stilu dramatične vokalizacije između govora i pevanja, bez jasnih intervala“.

Kompozitor priznaje da bi Trampovi protivnici mogli da shvate sonatu kao ismevanje predsednika SAD, ali tvrdi da mu to nije bila namera. Pa ipak, iako je nije komponovao da nekog nasmeje, misli da joj ne nedostaje humor.

-Posvetio sam mnogo sati nalaženju muzički najinteresantnijih pasaža, s početkom, sredinom i krajem - rekao je Hanani, dodavši da je koristio iste citate više puta jer je ponavljanje značajan elemenat muzike i da bi se s tim Betoven složio.

Tramp se pohvalio: Ovo je najmlađi “preduzetnik” Bele kuće (foto)

Objasnio da je ponavljanje potrebno da bi se čula muzika iza govora i da za njega rezultat zvuči slično strukturi Skarlatijevih sonata.

Svih šest stavova "Sonate Tramp“ mogu se čuti na Jutjubu, a sledeći korak biće nastup pred pubikom. Ko god da to organizuje dobiće pijanistu besplatno, najavio je kompozitor.