Monika Beluči, "Skupljači perja" i svetska elita: Počeo 70. Kanski festival

Autor:

17.05.2017 20:31

Foto:

Foto:



Kanski filmski festival, 70. po redu, otvoren je danas u tom francuskom gradu, uz prisustvo brojnih zvezda, među kojima su Vil Smit i Marion Kotijar.

Vil Smit

Na svečanoj ceremoniji čiji je domaćin Monika Beluči, festival je svečano otvoren francuskim filmom "Duhovi Ismaila“. Za prestižnu Zlatnu palmu ove godine takmiči se 18 filmova, a glavna nagrada festivala prvi put će ove godine imati dijamante, povodom jubileja manifestacije, a izradiće je poznata juvelirnica "Šopar".

Monika Beluči

Lepa Italijanka je za večerašnju svečanost odabrala dugu, teget Diorovu haljinu, a kao "modni detalj" svom uvek besprekornom izdanju dodala je strastveni poljubac na sceni sa svojim kolegom, francuskim komičarem Aleksom Lucem.

Još od svojih početaka posle Drugog svetskog rata, Kan se nametnuo kao najuticajniji filmski festival na svetu, sa najvećim poslovnim marketom i najvećim kulturnim i ekonomskim uticajem.

Endrju Brodi

Uz dosada najveće mere bezbednosti, duh otvorenosti i dobrodošlice i ovoga puta je prisutan na kroazeti kroz filmove koji su ogledalo današnjice, bez ulepšavanja.

Džulijan Mur

U trci za Zlatnu palmu jubilarnog Kana pored ostalih su dela oskarovca Mišela Azanavisijusa, Toda Hejnsa, Fransoa Ozona, Andreja Zvjaginceva, Fatiha Akina, Kornela Mundruca, Sofije Kopole i dvostrukog Kanskog pobednika Mihaela Hanekea kome se ponovo ukazala šansa da osvoji i treću zlatnu palmu i uđe u festivalske anale.

Reditelj Askar Faradi i glumica Lili Rouz Dip

A o pobedniku odlučuje miljenik Kanskog festivala, proslavljeni španski reditelj Pedro Almodovar, kao predsedavajući jubilarnog žirija.

Suzan Saradon

- Nadam se da će teme koje su meni bitne, polne i rodne, biti na dobar način predstavljene u programu i to može uticati na moj izbor. Svi smo različiti u žiriju i naš zadatak je da pogledamo filmove i na osnovu njihovog umetničkog kvaliteta prosudimo koji je najbolji - rekao je Almodovar.

I dok je na prvom Kanskom festivalu među zvezdama bio Gari Kuper, ove godine očekuju se Nikol Kidman, Kolin Farel, Vanesa Redgrev, Marion Kotijar i druge zvezde koje su deo malih evropskih filmova.

Emili Ratajkovski

Klaudija Kardinale, simbol avanturičkog duha i aktivizma, koja je na zvaničnom plakatu 70. festivala, najavaljuje svojevrsnu posvetu klasicima koji su obeležili festival.

Uma Turman

Među njima su naši "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića, koji su na inicijativu Jugoslovenske kinoteke ušli u reprezentativni program "Kan klasik“ i tako postali prvi srpski film prikazan u toj selekciji.

Eva Hercigova

U novom osveženom ruhu, 50 godina nakon što je dobio Veliku nagradu žirija, film je na programu 24. maja, a pubici će se ponovo pokloniti naša filmska diva Olivera Katarina koja je upravo ovde započela svoju međunarodnu karijeru.

#Photocall #Cannes2017 Jury Longs Métrages / Feature Films Jury Will Smith, Jessica Chastain & Pedro Almodóvar © L. VENANCE / AFP

A post shared by Festival de Cannes (@festivaldecannes) on May 17, 2017 at 6:13am PDT

#Cannes2017 Cérémonie d'Ouverture / Opening Ceremony Monica Bellucci © A. PIZZOLI / AFP #Opening

A post shared by Festival de Cannes (@festivaldecannes) on May 17, 2017 at 10:51am PDT

Komentari. (0)

Loading