Misterija "Tvin Piksa" se nastavlja: "Sve se ponovo dešava"

Autor:

22.05.2017 23:00

Foto:

Foto:



Iako se svetska premijera "Tvin Piksa" desila noćas u SAD, ni mi nećemo dugo čekati na nove epizode iz uvrnutog pera Dejvida Linča. Večeras u 22h na HBO Srbija biće emitovana prva dva nastavka trećeg serijala.

A post shared by Twin Peaks (@welcometotwinpeaks) on May 21, 2017 at 11:52pm PDT

Sve do poslednjeg trenutka producent serije, TV kuća "Šoutajm", držala je u tajnosti detalje zapleta. Promotivni materijal podsećao nas je samo da se "sve ponovo dešava", misleći na poslednju epizodu druge sezone, emitovanu 10. juna 1991 - za koju su mnogi mislili da je i konačna - kada se agentu Dejlu Kuperu ukazala vizija ubijene Lore Palmer u Crvenoj sobi koja mu je šapnula:

- Videću te opet za 25 godina.

Ideja za nastavak serije, više od četvrt veka kasnije, rodila se u glavi kokreatora Marka Frosta 2010. koji je ponudio Linču povratak sa ograničenim brojem epizoda. Linč je pristao pod uslovom da smisle dovoljno dobru priču. Radili su na njoj dve godine u tajnosti. Dejvid Linč je potom seo sa Kajlom Meklahlanom (Dejl Kuper) na kafu i pitao ga da li je za. Pristao je istog sekunda. Snimljeno je 18 epizoda koje, prema Linčovim rečima, teku kao jedan dugačak film. On ih je sve režirao.

Uzbudljiv nastavak Tvin Piksa: Agent Kuper ne odustaje

Zvanični opis radnje je prilično štur: Dejl Kuper je izgubljen i vraća se u čuveni grad u kojem je pre 27 godina ubijena Lora Palmer, lokalna lepotica i kraljica mature, no Dejvid Linč je početkom godine otkrio da je priča o poslednjih sedam dana u Lorinom životu "veoma važna" za povratak, pa oni koji bi da se uključe u nove epizode možda bolje da odgledaju film "Vatro, hodaj sa mnom" (1992) umesto druge sezone, koja je zbrzana kada je TV kuća ABC pritisla Frosta i Linča da otkriju identitet ubice.

A post shared by Twin Peaks (@welcometotwinpeaks) on May 21, 2017 at 10:16am PDT


Linč je nedavno priznao da nikada nije imao nameru da ta misterija bude razrešena do kraja.

Veruje se da je Meklahlan jedini dobio ceo scenario - čija je prva verzija imala 400-500 stranica - dok su ostali glumci (a ima ih tačno 216) dobili delove koji se tiču samo njihovih likova.

Šeril Li će se takođe vratiti kao Lora Palmer, a kako smrt kod Linča ne predstavlja nikakvu prepreku, tu je i Rej Vajz u liku Lorinog oca Lilanda Palmera. Od drugih ključnih likova gledaćemo i Šerilin Fen (Odri Horn), Dejnu Ešbruka (Bobi Brigs), Medčen Ejmik (Šeli Džonson), Pegi Lipton (Norma Dženings) i Džejmsa Maršala (Džejms Harli).

To što nema jednog od vodećih likova, Done Hejvord, nije iznenađenje, jer je glumica Lara Flin Bojl inače imala nesuglasice sa Linčem pa je u "Vatro, hodaj sa mnom" umesto nje glumila Mojra Keli. Međutim, iznenađuje da će se, u ulozi Kuperovog partnera u rešavanju zločina, šerifa Harija Trumana, pojaviti Robert Foster a ne Majkl Ontkin, koji se povukao iz glume.


Nekoliko glumaca u međuvremenu je preminulo, uključujući i Frenka Silvu (BOB), dok je Migel Ferer snimio svoje scene kao agent Albert Rosenfled pre nego što je umro 20 januara.

Odlazak doktora Mejsija: Preminuo glumac Migel Ferer

Nema nijednog lika iz pilane, a Heder Grejam je otkrila da neće ponoviti ulogu konobarice Eni (i Kuperove devojke).

Od novih glumaca gledaćemo Loru Dern, Naomi Vots, Džima Belušija, Ešli Džad, Dženifer Džejson Li, Amandu Sajfred i još pola Holivuda. Anđelo Badalamenti ponovo će biti glavni kompozitor, mada su u projektu učestvovali i muzičari Edi Veder, Trent Reznor, Šeron van Eten i Skaj Fereira.

I Linč i predsednik TV kuće "Šoutajm", Dejvid Nevins, uporno ponavljaju da je reč o samo jednoj sezoni. Doduše, dok je Nevins bio isključiv da se radi o "jednokratnom" događaju Linč je to objasnio malo slobodnije:

- Nikad ne reci nikad. Ali za sada nema planova ni za šta više - prokomentarisao je je Linč ali se Šerilin Fen nedavno izlanula da joj je reditelj priznao kako bi nastavio da snima, ukoliko reakcije gledalaca budu dovoljno pozitivne.

A post shared by Twin Peaks (@welcometotwinpeaks) on May 19, 2017 at 10:39am PDT

Ako ste bili dovoljno nestrpljivi da otkrijete kako je Tviter odreagovao na prve epizode, onda znate da su komentari mešavina oduševljenja i čuđenja ali i da je mnoge podišla jeza niz kičmu kad su čuli prve taktove Badalamentijeve "Lorine teme"...

- Možda je većina gledalaca bila prilično zbunjena nakon dvosatne premijere, ali oni su, reklo bi se, više nego radi da puste Dejvida Linča da ih povede na divlju vožnju (čak iako nemaju pojma šta se to, do đavola, dešava) - zaključila je novinakrka "Veniti fera".

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading