Milan Cile Marinković: Kakve sam vratolomije izvodio da bi moja ćerka počela da jede

Autor:

27.03.2017 15:10

Foto:

Foto:



Naš slikar svetskog glasa Milan Cile Marinković osim što maestralno barata slikarskim alatompoznat je i kao vešt kulinar koji je još u ranoj mladosti savladao mnoge tajne ovog zanata. I nakon što se oženio sačuvao je titulu “šefa” kuhinje.

- Rano sam se odvojio od roditelja i počeo da živim sam, a kasno sam se i oženio, u četrdesetoj, tako da sam kuvanje davno savladao. Prilikom ulaska u brak moja supruga Beba znala je da napravi salatu i ispeče šnicle, tako da sam ja, hteo - ne hteo, i dalje bio glavni kuvar - otkrio je Marinković u razgovoru za "Gloriju"

Srpska gastro avantura Džona Sevidža: Kako sam se zaljubio u hleb pečen na smederevcu

Najviše je kaže kuvarski zanat ispekao u Rovinju, gde je dve decenije svake godine boravio tri letnja meseca, slikao, izlagao i prodavao dela, a otud odlazio u Veneciju na čuveno Bijenale. Uvek je bio u velikom društvu kolega i prijatelja iz Beograda sa kojima je obilazio tamošnje restorane. Toliko se zbližio s vlasnicima i kuvarima da su ga pozivali da im se pridruži u pravljenju jela.

Kada je dobio kćerku Danicu, Cile je kuhinju pretvorio u gastro atelje, u kom se čistilo, seckalo, krčkalo, smejalo i zabavljalo po ceo dan samo da bi ona pojela makar malo ručka.

Rade Šerbedžija: Nisam ljubomoran na mladiće svojih kćerki, već samo što više nisu moje devojčice

- Kada kuvam, nisam pedantan, sve što mi treba je rasuto na sve strane kao u ateljeu. Ne sklanjam čak ni ljuske od krompira i luka. Raspremam tek kada je posao završen. Dok je supruga bila na poslu, kćerka i ja smo znali po celo prepodne da se zabavljamo u kuhinji. Jednom se Beba ranije vratila i zatekla Danicu kako sedi za stolom i gleda u tanjir na kome su bili jedna šargarepa, krompirić i nekoliko zrna graška, a kuhinja je izgledala kao da je troje kuvara spremalo večeru za dvadesetoro. Sve je bilo u neredu, a na šporetu se u ogromnoj šerpi i dalje nešto krčakalo.

Komentari. (0)

Loading