Marko Stojanović Luis o uticaju legendarnog oca: Romska muzika mi se urezala u um i dušu

Autor:

29.03.2017 16:42

Foto:

Foto:



Muzičar i sin legende Ljubiše Stojanovića Luisa, Marko, sve što zna o muzici naučio je od oca.

- Luis u životu, pa i u muzici, nikad nije pravio kompromise – objašnjava Marko. – Od malih nogu je slušao soul i džez, ali je rastao i uz narodnu muziku koju je pevala njegova majka. Tako je voleo da izvodi “Ne kuni me, ne ruži me, majko”, koju svi nazivaju njegovom, iako se zapravo radi o staroj srpskoj pesmi. Nastavio sam tatinu tradiciju ne da bih ga imitirao, već zato što je to bio logičan put s obzirom na to da smo slično razmišljali. On je spajao nespojivo, nešto što pre njega niko nije radio, i tako je pravio specifičan, sopstveni žanr. Iako je to u biti narodna muzika, u njoj ima dosta soula, bluza, fanka. To je, u stvari, “world music”.

U razgovoru za "Gloriju", ovaj tridesetdvogodišnjak otkrio je da se u njihovoj kući oduvek slušala dobra muzika, kao i koji žanr je na njega imao presudni uticaj.

Novi singl Marka Luisa obojen zvucima Indije (video)

- Tata nam je puštao Stivija Vondera, Reja Čarlsa, Čika Koriju, dosta fjužna, džeza, instrumentalne muzike. Džejmsa Brauna sam slušao sa osam godina, porodično smo išli na koncert “Soul II Soula”. Čekali smo tri sata da počne, ali nam to nije bilo teško jer smo đuskali. Od domaćih izvođača u našem domu su mogli da se čuju Oliver Dragojević, Zdravko Čolić, Haris Džinović. Otac nas je često vodio u romsku kafanu. On je tamo išao radi druženja i muzike, a ja da bih se igrao s drugom decom. Tad nisam ni razmišljao o zvucima kojima smo na tom mestu bili okruženi, ali kasnije sam shvatio da je romska muzika imala veliki uticaj na moje formiranje. Urezala mi se u um i dušu, i danas, iako ne slušam narodnu muziku, volim da odem u cigansku kafanu na svirku - kaže muzičar koji je nedavno izdao singl "Pada noć" u kojem učestvuje i indijska pevačica Tanu Saksena.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading