Majkl Džekson, Springstin, Selin Dion, Adel: Muzički nastupi koji su ostavili u senci dobitnike Oskara (video)

Autor:

25.02.2017 16:41

Foto:

Foto:



Slavna američka glumica Meril Strip, za koju je predsednik SAD Donald Tramp rekao da je "precenjena“ glumica posle njenog govora na dodeli Zlatnog globusa, biće jedan od voditelja 89. dodele prestižnih Oskara u nedelju uveče u Los Anđelesu.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka saopštila je spisak voditelja ceremonije, među kojima je i Meril Strip. Glumica je ove godine 20. put nominovana za Oskara u kategoriji najbolje glumice, za ulogu u filmu "Florens", prenosi Beta.

Meril Strip je na dodeli Zlatnog globusa kritikovala Trampovu kritiku posle čega je dobila ovacije. Tramp je narednog dana rekao da je ona precenjena.

Za ulogu u drami "Kramer protiv Kramera" Meril Strip je dobila Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, a za uloge u filmovima "Sofijin izbor" i "Čelična dama" nagrađena je Oskarom za glavnu ulogu.

Mađarski film “O telu i duši” pobednik Berlinala

Osim Meril Strip, voditelji Oskara će biti i Rajan Gosling, Dženifer Aniston, Voren Biti i Met Dejmon.

Domaćin ceremonije će biti komičar Džimi Kimel.

Beogradski filmski praznik: Večeras počinje 45. FEST (foto/ video)

Međutim, nastupi najvećih svetskih muzičkih zvezda svake godine su svojevrsni "šlag na torti" glamurozne dodele zlatnih statua koji oduševljavaju publiku na samoj ceremoniji dodele Oskara, ali i gledaoce ispred malih ekrana, te često ovi nastupi ponesu status "glavne zvezde" večeri.

Ovi su samo neki od muzičkih nastupa sa dodele Oskara koji se pamte i danas.

Majkl Džekson, "Ben" (1973)

Sa svega 14 godina Majkl Džekson je na dodeli otpevao pesmu "Ben", dirljivu baladu iz istoimenog filma o prijateljstvu dečaka i njegovog neobičnog drugara. Publika je bez daha pratila svaki pokret budućeg kralja popa. Iako nije osvojio nagradu za "Best Original Song", bio je to Džeksobov prvi hit bez benda "Džeksons 5" koji se smestio na broj 1. svetskih top lista.

Bon Žovi, "Blaze of Glory" (1991)

Džon Bon Žovi samom svojom pojavom učinio je dodelu 1991. vrednom pamćenja. Otpevao je pesmu "Blaze of Glory" koja je bila nominovana u kategoriji "Best Original Song", a snimljena je za potrebe filma "Young Guns II". Iako nisu osvojili nagradu, nastup benda Bon Žovi ostao je zapamćen kao jedan od najboljih na dodeli Oskara.

Brus Springstin, "Streets of Philadelphia" (1994)

Bio je to prvi put da se rok veteran okušao u pisanju pesme za neki film, a pesma "Streets of Philadelphia" odmah je osvojila Oskara za "Best Original Song". Nastala je za potrebe dirljive drame "Philadelphia" u kojoj glavnu ulogu ima odlični Tom Henks.

Selin Dion, "My Heart Will Go On" (1998)

"Titanic" Džejmsa Kamerona bio je jedan od onih koji je srušio baš sve rekorde i osvojio Oskare u gotovo svim kategorijama, uključujući i onaj za "Best Original Song". Selin Dion ovu pesmu je na dodeli otpevala uz pratnju orkestra.

Bjork, "I've Seen It All" (2001)

Pevačica s Islanda nastupila je na dodeli nagrada, nakon sentimentalne najave kojom ju je predstavila glumica Vinona Rajder, Bjork je na sceni izvela "I've Seen It All" iz filma "Dancer in the Dark", nominovanu u kategoriji "Best Original Song". Bjork u filmu glumi samohranu majku koja gubi vid, a pesmu je na dodeli Oskara izvela u duetu s Tomom Jorkeom.

I decenijama nakon smrti njihov trag ne bledi, ali su ipak ostali uskraćeni za Oskara

U2, "The Hands That Built America" (2003)

Njihov zemljak Kolin Farel dobro je pogodio kada je rekao da pesma "The Hands That Built America" odaje počast svim "novim Amerikancima koji su napustili Irsku u potrazi za boljim životom, spremni da za njega rade pod svaku cenu". Iako je nagradu odneo Eminem, U2 je pesmom napisanom za film "Gangs of New York" Martina Skorsezea oduševio publiku.

Dženifer Hadson & Bijonse, mix pesama iz filma "Dreamgirls" (2007)

Kada su se kolegice iz filma zajedno pojavile na pozornici, svi su se pitali koja će od ovih diva biti bolja i nadmašiti onu drugu. To se nije dogodilo, jer su i Bijonse i Dženifer podjednako oduševile pevajući "Love You I Do", "Listen" i "Patience". Ni jedna od pesama nije pobedila, ali je Hadson osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Adel, "Skyfall" (2013)

Adel nije mogla odabrati bolju priliku za svoje prvo izvođenje pesme "Skyfall", naslovne numere poslednjeg Bond filma istoimenog naziva. Pesma je osvojila prestižnu nagradu za "Best Original Song".

Komentari. (0)

Loading