Jelena Rakočević: Devet odevnih premeta koje svaka žena treba da poseduje

Autor:

16.09.2017 22:20

Foto:

Foto:



Glumica voli razigrane cvetne dezene, zvoncare i tunike, često, poput većine žena, konstatuje kako nema šta da obuče uprkos tome što su joj garderoberi puni, a ponekad prošeta manekenskom pistom noseći modele kreatora koji su joj drugari

Glumici Jeleni Rakočević (31) uvek se dopadala moda iz sedamdesetih godina jer voli cvetne, vesele dezene, široke tunike i zvoncare. Modne kombinacije rado dopunjava bakinim brošom i maminim mantilom iz njenih studentskih dana. Mama je i jedna od retkih osoba koje imaju strpljenja za njene “kupoholičarske dileme”, a kad treba da se spremi za izlazak, često kapitulira pred punim garderoberom, uz čuvenu rečenicu: “Nemam šta da obučem”.

Jeste li se nekad oprobali u ulozi manekenke?

- Iako to nije moj teren, izlazila sam u susret svojim prijateljima, mladim dizajnerima koji su me zvali da kao model nosim njihove kreacije. A jednom prilikom šetala sam pistom i na Fashion Weeku. U oba slučaja bila su to prijatna iskustva i rado bih tako nešto ponovila.

Imate li omiljenu epohu?

- Oduvek mi se dopadala moda 70-ih. Volim cvetne, vesele dezene, široke tunike i zvoncare koje su se u to vreme nosile. S druge strane, sviđaju mi se i minimalizam i jednostavnost. Tako da moj stil varira u zavisnosti od doba godine, raspoloženja i prilike za koju se oblačim.

Pratite li modne trendove, časopise i blogove sa tom tematikom i idete li na revije domaćih kreatora?

- Nikad nisam bila rob trenda, ali volim da isprobavam nove stvari koje nam se serviraju i eventualno ih uklopim u svoj stil. Retko kupujem modne časopise i posećujem revije. Šta se dešava u modnom svetu više pratim putem društvenih mreža.

Ko je najviše uticao na vaš modni stil?

- Mama i tetka, pored kojih sam odrastala, veoma su vodile računa o tome kako su obučene. Sećam se, stalno su nabavljale gomile materijala za koje su imale raznorazne ideje šta i kako sašiti. Uvek je to bila kvalitetna, moderna i lepa odeća, tako da verujem da su one izvršile osnovni uticaj na to kako će se moj stil dalje razvijati.

Jeste li nekad napravili veliku grešku kad je reč o izboru garderobe?

- Nisam najsrećnija kad na fotografijama vidim kako sam se oblačila u vreme kad sam išla u osnovnu školu. Mislim da je normalno da kao klinci eksperimentišemo sa odevnim komadima i želimo da po svaku cenu budemo drugačiji, tako da su greške neminovne.

Vodite li računa da uvek budete tip-top sređeni?

- Ne opterećujem se previše odabirom garderobe. Ako treba da odem do prodavnice ili da na brzinu završim nešto po gradu, obučem se udobno i opušteno: farmerke, majica, haljina ili tunika za svaki dan. Nemam potrebu da u svakom momentu budem maksimalno doterana.

Šta nikad nećemo videti na vama?

- Nisam ljubitelj zlatnog nakita, mada ne volim sebe da ograničavam u bilo kom smislu.

Koje odevne predmete bi trebalo da ima svaka žena, bez obzira na to čime se bavi?

- Farmerke, koje su inače moj omiljeni komad, dobru kožnu jaknu, kaput, malu crnu haljinu, zanimljiv bodi, belu košulju, dobre salonke, patike i pre svega kvalitetan veš. A što se detalja tiče, to bi mogli da budu šal, marama, šešir.

Ko “sme” da vam kaže da li ste dobro ili loše obučeni, i kako tretirate modnu kritiku i kritičare?

- Uvek i u svakom slučaju moja prijateljica i koleginica s klase Jelena Galović. Ona je moj najveći i najbolji kritičar. Inače, volim da čujem tuđe mišljenje, mada na kraju uvek poslušam sebe.

Kako biste definisali šik?

- U suštini se slažem sa definicijom koju je dao Đorđo Armani: “Šik nema toliko veze sa odećom, koliko sa načinom na koji osoba nosi određene modele. Za dobar stil je potrebno vreme, kao i eksperimentisanje s ključnim komadima koji se nisu menjali unazad nekoliko decenija, uprkos konstantnoj promeni trendova”. Dodala bih da je za mene šik kombinacija vanvremenskih klasika sa novim, trenutno aktuelnim odevnim predmetima.

A da li ste neku garderobu pozajmili od mame i bake?

- Da, u mojim kombinacijama uvek su dobrodošli bakin omiljeni broš ili mamin mantil iz studentskih dana.

Idete li često u šoping i da li vam je za to potrebno vreme i društvo ili uvek imate plan i volite sami da “krstarite po radnjama”?

- Nikad nemam plan i neverovatno sam neodlučna. I kad se uputim po jednu konkretnu stvar, vrlo je verovatno da ću se vratiti sa onim koje mi u tom momentu uopšte nisu potrebne. Tako da je veoma teško ići sa mnom u kupovinu. Zapravo, samo mama može da me istrpi, mada i njeno strpljenje ima granice.

Za šta vam nije žao da izdvojite mnogo novca?

- Za kvalitet, pre svega.

Koliko vam vremena treba da odlučite kako ćete izgledati i šta ćete obući za specijalne prilike?

- Spremanje za neke velike događaje, tipa premijere, zahteva posebnu toaletu i vreme da se ona izabere. I cela priprema je specifičan ritual u kom se trudim da uživam. Naročito volim da osmišljavam kombinacije za izlaske. Nekad vrlo brzo odaberem, a nekad to ume i da potraje, uz onu čuvenu žensku rečenicu “Nemam ništa da obučem” pored punog ormara.

Domaći ili strani kreatori?

- Volim razne kreacije poznatih svetskih kuća i dizajnera, ali “Chanel” bih izdvojila kao brend za sva vremena, oličenje ženstvenosti, elegancije i inspiracije.

Kad ste sebi bili najglamurozniji?

- Na premijeri filma “Mali Budo”. Bila sam potpuno zadovoljna kako izgledam od glave do pete i samim tim sam se i osećala prelepo.

Maja Nikolić: Nisam rob trendova, najviše verujem modnom ukusu svog supruga

Ili-ili

Visoke potpetice ili ravna obuća?

- Ravna obuća

Talasi ili ravna kosa?
- Talasi

Mark Džejkobs ili Tom Ford?
- Ni jedan ni drugi

Militari fazon ili šljokice?
- Šljokice

Šlic ili dekolte?
- Šlic

Pet predmeta koje ima u tašni:

1. Telefon
2. Četkica za zube
3. Pasta
4. Novčanik
5. Parfem “Chanel”

Maja Gašić

Autor