Iznenađenje na Kanskom festivalu: Film "The Square" dobio Zlatnu palmu

Autor:

28.05.2017 22:16

Foto:

Foto:



Švedska satira o svetu umetnosti "The Square" večeras je osvojila glavnu nagradu na Kanskom filmskom festivalu, Zlatnu palmu.

Iako je ova bučna i vesela parodija na temu političke korektnosti naišla na dobar prijem među publikom, čak je i režiser Ruben Ostlund bio iznenađen nagradom, prenosi AFP.

- O bože, o bože - uzviknuo je on nakon proglašenja dobitnika prestižne nagrade.


Holivudskoj glumici nemačkog porekla Dajan Kruger dodeljena je nagrada za najbolju glumicu, dok je američkom glumcu Hoakinu Finiksu pripala nagrada za najboljeg glumca.

Dajan Kruger je nagradu donela uloga u filmu "In The Fade", gde tumači lik majke koja je izgubila porodicu u neonacističkom napadu.


Hoakin Finiks proglašen je za laureata za ulogu u trileru "You Were Never Really Here", u kojem glumi psihološki poremećenog plaćenog ubicu.

Na Filmskom festivalu u Kanu večeras je, takođe, Sofija Kopola osvojila nagradu za najbolju režiju, koju joj je doneo film "The Beguiled", rimejk drame o građanskom ratu iz 1971, preneo je AP. Sofija Kopola dobila nagradu za najbolju režiju.

Žiri Kanskog filmskog festivala dodelio je glumici Nikol Kidman specijalnu nagradu povodom obeležavanja 70-godišnjice festivala.


Kidman nije prisustvovala svečanoj dodeli nagrada na Francuskoj rivijeri, ali je poslala video-poruku iz Nešvila, u kojoj izražava duboko žaljenje što večeras nije prisutna na ceremoniji.

Predsednik žirija, španski reditelj Pedro Almodovar, danas je zajedno sa ostalim članovima žirija na nepoznatoj lokaciji tokom celog dana razmatrao kome će pripasti nagrade.

U nagradu je ove godine ugrađeno 167 sitnih dijamanata, u znak obeležavanja jubileja manifestacije.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading