Hrabar i plemeniti gest: Šta je Fredi Merkjuri uradio kada je saznao da ima HIV

Autor:

23.11.2016 15:46

Foto:

Foto:



Sutra se navršava tačno 25 godina od kako nas je napustio  frontmen grupe "Queen"  Fredi Merkjuri. Tek četvrt veka kasnije otkriveno šta je slavni pevač uradio zbog saznanja da je HIV pozitivan.

Iako je sam priznao da je biseksualac detalja iz svog privatnog života nikada nije želeo da otkriva. Kada se saznalo da su neki Fredijevi bivši ljubavnici preminuli od SIDE javnost je počela da prati svaki njegov korak.  Na proleće 1987. godine,Fredi se testirao na HIV, rezultat je bio pozitivan a on je to skrivao od svih, čak i od članova porodice želeći da ih zaštiti.

Imao je milione obožavalaca ali jako malo pravih prijatelja a jedan od njih, svakako je bio pevač Peter Straker sa kojim se Fredi družio od ranih 70-ih, u vreme dok nije bio slavan. Prošli su različite faze tokom dugogodišnjeg prijateljstva ali onog momenta kada je saznao da je HIV pozitivan Fredi je prekinuo svaki kontakt sa njim. Bez objašnjena. Smatrao je da će ga na taj način zaštiti od svega onoga što je morao da proživi.

Fredi je čak finansirao jedan od albuma svog prijatelja, jer je žarko želeo da mu pomogne da pronađe svoje mesto pod suncem.

Dvadeset i četiri sata pred smrt on je obavestio svet da je nekoliko godina bio HIV pozitivan. Nije želeo da uzima lekove i na taj način je “požurio” svoju smrt. Preminuo je u svom domu u Londonu okružen najbližim prijateljima.

Fred nije želeo da iko zna gde se nalazi urna sa njegovim pepelom, osim žene za koju je govorio da je ljubav njegovog života, pa je u svom testamentu svojom poslednjom voljom obavezao upravo bivšu verenicu Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je uradila sa urnom.

-Bio je prestravljen. Plašio se da će obožavaoci probati da iskopaju njegov pepeo, kao što se dešavalo sa drugim poznatim ličnostima- rekla je Meri nekoliko godina kasnije.

Meri je uspela da opravda Fredovo poverenje, iako njen zadatak nije bio ni malo lak – da tajnu sačuva od Fredovih roditelja i njegovog emotivnog partnera Džimija Hatona.

A photo posted by QUEEN ♕ (@_freddie_queen_) on Oct 10, 2016 at 2:07pm PDT

Potraga za njegovim pepelom postala je potraga za Svetim gralom ali je Meri ostala dosledna i pored svog pritiska nikada nije odala gde je zakopala urnu.

Fredi Merkjuri se nikada se nije ženio i nije imao dece.

 

Komentari. (0)

Loading