Hju Hefner: Delio je postelju sa hiljadama lepotica, ali nikada nije doživeo pravu ljubav

Autor:

22.10.2017 21:15

Foto:

Foto:



Vlasnik magazina ‘Playboy’, koji je osnovao s pozajmljenih devet hiljada dolara a od njega zahvaljujući popularizaciji seksa za pametne stvorio poslovnu imperiju vrednu stotine miliona dolara, preminuo je u 91. godini u svom domu u Los Anđelesu, na poluraspadnutom dušeku, u svilenoj pidžami koja je pola veka bila njegov zaštitni znak

Kada ga je u maju 1985. Dejvid Leterman u svojoj emisiji “Late Night with David Letterman” pitao da li su istinite priče kako u svojoj ‘Playboy’ kući stalno upražnjava divlji seks, Hju Hefner je brzo odgovorio domaćinu i usput ga, kao i pola Amerike, nasmejao:

- Prekidamo s divljim seksom samo onda kad se emituje tvoj šou.

Ova istinita epizoda iz života osnivača najpoznatijeg magazina za pametne i odrasle muškarce na najbolji način ilustruje tvrdnju njegovih biografa da je bio inteligentan i predodređen da uspe.

Hefner je preminuo 27. septembra u 91. godini u svom domu u Holbi Hilsu u Los Anđelesu, koji je prodao prošle godine za 100 miliona dolara pod uslovom da može da živi u njemu do smrti. Umro je u polupropalom krevetu sa starim dušekom, u svilenoj pidžami koja je pedeset godina bila njegov zaštitni znak. Lekar je u smrtovnici naveo “prirodni razlog” smrti, ma šta to značilo, da bi nedelju kasnije procurila informacija da je ministra slatkog i raskalašnog života koštala bakterija kojoj nijedan antibiotik nije mogao ništa. Sahranjen je u Vestvud memorijal parku u Los Anđelesu, u grobnici koju je kupio još 1992. s obrazloženjem “da svako ko je znao da živi i uživa mora znati i da umre”. Njegova večna kuća nalazi se tik pored one u kojoj počiva Merilin Monro.

- Provesti večnost pored Merilin šansa je koja se ne sme propustiti - izjavio je Hefner za “Los Angeles Times” 2009.

Biografija najpoznatijeg svetskog bonvivana, čoveka koji je umnogome uticao na pojavu i uspešnu realizaciju seksualne revolucije u Americi šezdesetih, krcata je zanimljivim detaljima. To nije ništa neobično kad se ima na umu da je živeo punih devet decenija i da je spavao s više od hiljadu žena.

- Nisam brojao koliko je žena prošlo kroz moj život. To mi nije važno. Znam samo da je bilo dana kad sam bio sa njih pet-šest. Koliko je to ukupno, stvarno nemam pojma. Sigurno sam spavao sa više od hiljadu. I da nisam bio veran u svoja tri braka, u kojima sam proveo 20 godina, bez sumnje bih dostigao Vorena Bitija koji tvrdi da je bio s dvanaest hiljada žena - rekao je Hju 2012.

Bogatstvo, uticaj, moć, Hefner je dugovao ženama na kojima je napravio “Playboy” imperiju. Uprkos ogromnom iskustvu u odnosima sa pripadnicama lepšeg pola, kroz burne veze i brakove ni on nije bio pošteđen preljuba. Varao je, ali i bio varan. Iako je žene trošio kao pastu za zube, cedio je iz njih sve a zauzvrat im davao novac i osmeh, pred kraj života priznao je kako ima utisak da nikada nije doživeo pravu ljubav i da je njegova poligamija rezultat, bez obzira na to koliko to nelogično zvučalo, činjenice da je romantik po prirodi.

Godinama je bio u vezi sa Barbi Benton, ali se nisu venčali

Hju Marston Hefner rođen je 9. aprila 1926. u Čikagu, kao stariji od dvojice sinova Grejs i Glena Hefnera. Odrastao je u stabilnoj porodici. Kod oca računovođe živelo se po strogim pravilima, nije bilo raskoši ali ni siromaštva. O njemu i mlađem bratu Kitu najviše je vodila računa majka, topla ali odlučna domaćica koja je za svaku situaciju pronalazila adekvatno rešenje. Hju je u detinjstvu i mladosti bio povučen, što mnogi pripisuju njegovom konzervativnom vaspitanju u kojem nije bilo mesta ni za odlazak u bioskop.

Nije bio briljantan učenik. Naprotiv, defanzivan i pomalo tunjav, na profesore je ostavljao utisak nekoga ko će pre završiti na dnu nego na vrhu piramide uspeha. U gimnazijskim danima prvi put je pokazao interesovanje za novinarstvo. Učestvovao je u uređivanju školskih novina, a njegovi drugovi iz tog perioda prisetili su se mnogo godina kasnije, kad je Hju već imao imperiju vrednu nekoliko stotina miliona dolara, kako su njegovi tekstovi bili duhoviti. Pisanje mu je dalo malo samopouzdanja pa je već sa 16 godina počeo da prilazi devojkama. Biografi tvrde da je u njegovom ranom polnom sazrevanju veliku ulogu odigrala majka, koja je svojim sinovima podarila knjigu sa najeksplicitnijim objašnjenjima ljubavnog čina koja se u to vreme mogla naći u Čikagu.

Ostavio je imperiju vrednu 300 miliona dolara i umro u prepoznatljivom bademantilu koji godinama nije skidao

Iako je veoma rano upoznao teoriju seksa, praksu je savladao prilično kasno. Prvo iskustvo tog tipa imao je sa 22 godine, što je za današnje standarde, kad se napredniji osnovnoškolci mogu pohvaliti ljubavničkim poduhvatima, gotovo nepojmljivo.

Posle pisanja posvetio se animaciji i crtanju. Čak je i u vojsci, u koju se dobrovoljno prijavio 1944, pravio karikature za armijske biltene. Nakon završetka vojne avanture upisao je studije na Univerzitetu Ilinois, gde je diplomirao kreativno pisanje i umetnost. Ubrzo je počeo da radi za “Daily Illionois”, a zatim je učestvovao u osnivanju mladalačkog magazina “Šaft”, koji je po konceptu najviše ličio “Playboyu”. Nekoliko meseci pošto je diplomirao venčao se sa dugogodišnjom prijateljicom Mildred Vilijams. Nedugo nakon venčanja supruga mu je priznala da je “švrljala” dok je on bio u vojsci. To je bio najteži trenutak u njegovom životu, priznao je Hju u nekoliko navrata. Bez obzira na poniženje, uspeo je da savlada bes i sačuva brak u kom je dobio dvoje dece, kćerku Kristi En i sina Dejvida Pola. Taj brak je bio liberalan za tadašnje standarde pseudopuritanske Amerike: Hefner je imao seks s kim je stigao, uključujući i muškarce.

Sa ćerkom Kristi koja poslednjih godina rukovodi kompanijom

Ranih pedesetih Hju je krenuo da se penje merdevinama uspeha. Zaposlio se na mestu autora reklamnih tekstova u magazinu “Esquire”. Tu se zadržao pune tri godine, i ko zna gde bi završio da su njegovi pretpostavljeni imali sluha za njegovu molbu za povećanje plate. Tražio je da mesečno dobija pet dolara više. Odbili su ga bez mnogo priče. Sutradan je dao otkaz. Već tada je odlučio da osnuje sopstveni časopis. Pozajmio je od majke 9.000 dolara i pošao u avanturu zvanu “Playboy”. Namera mu je bila da pravi ozbiljan magazin u kojem bi, pored zanimljivih intervjua s aktuelnim ličnostima i društvenih tema, bilo golotinje. Recept je, čini se danas, bio suviše jednostavan da ne bi uspeo. Pravilno procenivši posle opsežne analize da Americi nedostaje erotike, Hefner se kockao i dobio. Imao je ideju da magazin radi po najvišim profesionalnim standardima. I od tog principa nije odustao do kraja.

Pamela Anderson je ostala najslavnija zečica

Prvi broj “Playboya”, čiji je prvobitni naziv trebalo da bude “Stag Party” (Momačko veče), ali nije bio dozvoljen zbog postojanja časopisa sa sličnim imenom, objavljen je u decembru 1953. Naslovnu stranu prvenca koji je ušao u istoriju žurnalizma krasila je obnažena fotografija Merilin Monro, glumačke zvezde u usponu. Hju je kalkulisao. S obzirom na to da nije znao kako će javnost reagovati na ono što joj je ponudio, prvi broj nije imao oznaku sedišta, niti su bili navedeni naziv kompanije i imena ljudi koji su ga uradili. Govoreći kasnije o riziku da se stavlja gola žena na naslovnu stranu, Hefner je, pola u zbilji, pola u šali, rekao da je hazard bio toliki da ni svoje ime nije želeo nigde da napiše. Štampan u 70.000 primeraka, taj prvi “Playboy” prodat je u tiražu od 54.000 komada. To je bio trijumf. Prvi broj je pokrio sve troškove izdavanja drugog, u kome je, okuražen uspehom i pozitivnim reakcijama, Hefner naveo svoje i ime kompanije. Svaki sledeći broj je bio bolji, tiražniji, uspešniji. O fenomenu “Playboya” ubrzo je pričala cela Amerika. Magazin je zaživeo i krajem pedesetih se štampao u 4,5 miliona primeraka. Postao je medijski trendseter, utemeljivač kulturnih, političkih, moralnih i seksualnih vrednosti.


Stekavši bogatstvo, Hef je živeo životom superstara. Okruživao ga je luksuz na svakom koraku.

- Verovatno bih neke stvari radio drugačije sa današnjom pameću i iskustvom. Bio sam gladan svega. Slave, glamura, žena. A novca sam imao toliko da sam ga nemilice trošio na svaku vrstu ekstravagancije koja mi je pala na pamet. Dovoljno mi je bilo da mi neko usred noći kaže kako bi se kupao na Tahitiju i da odmah organizujem put tamo. Za nas pedesetak - rekao je Hju u jednom od intervjua.

Deo Hefnerove kuće u Čikagu, čuvenog Playboy Mansion-a u kom su se organizovale žurke

Živeo je u zgradi “Playboy Mansion” u Čikagu, okružen platinastim lepoticama za koje se tvrdilo da su birane po višku centimetara u obimu poprsja i manjku koeficijenta inteligencije. Od supruge Mildred razveo se 1959. Oboje su srećni napustili brak. On je bio slobodan da radi šta hoće, a pričalo se da ima nezajažljiv seksualni apetit, a ni posrnula Mildred se nije gadila odštete od 100.000 dolara koju je dobila posle rastave.

“Playboy ” se menjao prateći velike tehnološke i društvene promene. Prvi udarac Hju je doživeo u 59. kad je imao moždani udar. Tada je prestao da puši i postao umereniji u seksu i pravljenju raskalašnih žurki, dok je kćerki Kristi En poverio da većim delom vodi poslove imperije.

U braku sa Kimberli Konrad dobio je sinove Marstona i Kupera

Odluku da se drugi put oženi doneo je 1989. Izbor je, naravno, pao na jednu od njegovih zečica. Kimberli Konrad je bila 40 godina mlađa od njega i podarila im je sinove Marstona Glena i Kupera Bredforda. Devet godina kasnije su se razišli jer ga je ona, kao i prva supruga, često varala. Tokom 12 godina koliko je bio slobodan do sledećeg braka Hju se provodio s brojnim ženama. To što je bio u osamdesetima nije mu smetalo da u čuveni okrugli krevet svake noći ide sa dve devojke koje su mogle da mu budu unuke.

- Mogu da budem veran i odan. Monogamija je moguća, mada mislim da nije prirodna. Nisam imao dovoljno ljubavi u detinjstvu. Verujem da je taj nedostatak ljubavi kasnije razvio kod mene želju za stvaranjem romantičnih veza - objasnio je Hefner kad je raskinuo veridbu s Kristal Haris.

Sa sinom Kuperom i trećom suprugom Kristal

I ona ga je prevarila pre nego što su se venčali 31. decembra 2012.

Iz biografije osnivača i vlasnika “Playboya” može se lako zaključiti da se muškarčeva sreća ne meri brojem žena s kojima je spavao. I dok je neke učinio zvezdama, neke pripadnice lepšeg pola su zbog Hjua doživele teške traume. Nekoliko zečica je, ispostavlja se ovih meseci, silovao njegov bliski prijatelj Bil Kozbi.

U mnogim stvarima Hju Hefner je bio ispred svog vremena. Iako je bežao od političara znajući da će u tom braku možda dobiti zaštitu, ali i izgubiti slobodu, pravio je sijaset loših poslovnih poteza koji su kompaniju doveli na ivicu bankrota. Kasno je shvatio da se svet promenio. Tokom druge polovine XX veka bilo je mnogo obrazovanih muškaraca koji su osim golih grudi i dupeta želeli da pročitaju kvalitetne tekstove. Novo vreme donelo je nova pravila, pa je “Playboy” pre tri godine počeo da objavljuje naslovnice bez golih žena. Publika se promenila, a Hju i njegovi naslednici su to kasno shvatili.

Voleli ga ili ne, Hefneru se mora priznati, pored ostalog, da je imao hrabrost da vodi stil života o kome je većina muškaraca sanjala, ali nije smela to da prizna. Njegova imovina procenjuje se na 300 miliona dolara. Nju će podeliti njegovo četvoro dece. Poslednja supruga Kristal Haris je pristala da potpiše predbračni ugovor, po kome će sada posle Hjuove smrti dobiti deo umetničke kolekcije i nešto siće dolara koji jedva mogu da napune žensku tašnu srednje veličine.

Maja Gašić

Autor