Dve proslave, 600 zvanica: Koliko će koštati venčanje princa Harija i Megan Markl

Autor:

12.05.2018 21:00

Foto:

Foto:



Pripreme za venčanje princa Harija i Megan Markl, koje je zakazano za 19. maj, uveliko su u toku, a prema nekim procenama, svadba će koštati 566.000 evra, piše „Si-En-En“.

U tu procenu, međutim, nisu uključeni troškovi za bezbednosne mere, navodi Si-En-En, koji se poziva na mišljenje „luksuznog planera za venčanja iz Londona“.

Na svadbu je pozvano oko 600 gostiju, dok će proslavu moći da posmatra 2.640 „običnih građana“. Venčanje će biti održano u kapeli Svetog Đorđa u Vindzorskom dvorcu, koja može da primi oko 800 ljudi.

Najavljena su dva prijema – na jednom će kraljevski par primiti sve goste, dok će kasnije tog dana biti organizovana privatna proslava za skoro 200 gostiju, čiji će domaćin biti princ Čarls, otac princa Harija.

Na venčanju će govoriti poglavar Episkopalne crkve Majkl Brus Kari, saopštila je Kesingtonska palata. Kari, koji je iz Čikaga, pridružiće se na venčanju starešini kapele Dejvidu Koneru i kenterberijskom nadbiskupu Džastinu Velbiju, koji će voditi službu, prenosi AP.

U prodavnicama i lokalima u Vindzoru uveliko teku pripreme kako bi se Britanija ostatku sveta prikazala u najboljem svetlu, a lokalni Savet okruga Vindzor pozvao je ljude da što pre naprave planove ukoliko žele da se pridruže proslavi na „veliki dan“.

Kako bi obezbedio da posetioci budu u potpunosti spremni za venčanje, vindzorski Savet objavio je plan u kojem daje smernice o planovima za putovanje, smeštaju i izboru mesta za gledanje venčanja.

Očekuje se da će oko 100.000 ljudi iz celog sveta doći u Vindzor kako bi posmatrali kraljevsko venčanje, preneo je Skaj njuz. Prodavnice širom Vindzora snadbele su se kako bi zadovoljile „svačiji apetit“, pa su tako prepune robe svih vrsta.

U pekari „Hajdi“, koja je u sastavu robne kuće Danijels, prave minijaturne svadbene torte sa ukusima koje su izabrali princ Hari i njegova verenica. Ta robna kuća je otvorena pre čak 100 godina, a sada je pojačala proizvodnju torti, nakon što je pozvana da služi hranu tokom ceremonijje venčanja.

Turistički vodič kroz Britaniju procenjuje da bi venčanje moglo doneti više od 90 miliona evra nacionalnoj ekonomiji i da podsticaj lokalnom turizmu.

Maja Gašić

Autor