Dve decenije od smrti princeze Dajane: Kraljevska porodica neće učestvovati u komemoraciji

Autor:

31.08.2017 11:30

Foto:

Foto:



Velika Britanija danas obeležava 20 godina od tragične smrti princeze Dajane u saobraćajnoj nesreći u Parizu, a u Londonu su njeni poštovaoci počeli da polažu cveće, fotografije i lične poruke ispred kapije Kensingtonske palate.

Princeza Dajana: Zašto je ne оstave da počiva u miru?


Sa Dajanom su 31. avgusta 1997. godine poginuli i njen pratilac, sin egipatskog milijardera Dodi el Fajed i njihov vozač Henri Pol. Dajana je preminula nekoliko sati kasnije u obližnjoj bolnici, dok je nesreću preživeo njen telohranitelj Trevor Ris-Džouns.

Prema zvaničnim podacima, nesreća se dogodila kada je automobil, mercedes, pri brzini većoj od 100 kilometara na čas, bez kočenja udario u betonski potporni stub tunela Alma u Parizu.

A post shared by Scott Wishart (@scott_wishart) on Aug 31, 2017 at 1:24am PDT


Princeza je sahranjena 6. septembra na porodičnom groblju u Altorpu, na Ovalnom jezeru, a na poslednjem ispraćaju, ispred Vestminsterske palate okupilo se više od milion ljudi. Prenos sahrane pratilo je dve milijarde ljudi širom sveta.

Prinčevi Hari i Vilijam: Poslednji razgovor s majkom zauvek će nas proganjati

Predstavnik Bakingemske palate rekao je za Tas da članovi britanske kraljevske porodice, uključujući kraljicu Elizabetu Drugu, ne planiraju da učestvuju u bilo kakvom javnom komemorativnom događaju kako bi obeležili godišnjicu smrti princeze.

Prema navodima Bakingemske palate, nisu planirani nikakvi javni događaji u vezi sa godišnjicom smrti princeze Dajane na kojima će učestvovati britanska kraljevska porodica koja će provesti današnji dan van očiju javnosti.

Ipak, prinčevi Vilijam i Hari posetili su juče Beli vrt, memorijalni centar posvećen njihovoj majci, princezi Dajani, podseća AP.

Prinčevima se u šetnji po Belom vrtu u Kensingtonskoj palati pridružila i vojvotkinja od Kembridža, kao i predstavnici humanitarnih organizacija koje je Lejdi Di podržavala.


- Ona je bila zrak svetlosti u prilično sivom svetu - rekao je Vilijam, njen najstariji sin i drugi u redu za tron, u novom dokumentarnom filmu o princezi Dajani.

Maja Gašić

Autor