Duet iz snova: Željko Joksimović i pijanistkinja Sonja Radojković snimili album

Autor:

19.01.2017 15:27

Foto:

Foto:



Pijanistkinja sa svetskom karijerom, Sonja Radojković, snimila je sa Željkom Joksimovićem instrumentalni album pod nazivom "Balkanska saga". Na albumu su se našle numere: "Balkanska saga", "Dilber", "Lane Moje", "Igra", "Caprice No 24", "Synonim" i "Tesla". Muziku, aranžmane i produkciju uradio je Željko Joksimović, uz dve obrade. Željko na numerama "Dilber" i "Synonim" izvodi i harmoniku, u numeri "Tesla" Jelena Tomašević je izvela vokalizu, a violinu svira Ksenija Tomašević.

- Još pre šest godina počela je saradnja sa Željkom Joksimovićem, kada smo krenuli da se dogovaramo o mogućnosti da mi pomogne da izdam CD sa njegovom muzikom. Uspeli smo u tome, i ovog meseca CD će se naći u prodaji u Srbiji, ali i u zemljama regiona, i jako sam zadovoljna kako je sve ispalo. Na albumu će se naći nekoliko prerada Željkovih poznatih dela kao što je „Lane moje“, a neke numere je Joksimović napisao baš za ovaj album. Na listi je i numera „Dilber“, koji je napravljen u džez etno fazonu, i nadam se da će se dopasti publici – rekla je Radojkovićeva.

Sonja Radojković je diplomirala na odseku za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u klasi profesora Igora Laska. Dve godine nakon završetka osnovnih studija je magistrirala u klasi prof. Jurija Stjepanoviča Slijesarjeva na Konzervatorijumu "Čajkovski" u Moskvi.
Nakon povratka u Beograd, Sonja je nastavila studije klavira u klasi profesora Arba Valdme na FMU gde je, takođe, magistrirala.

Sonja Radojković je pobednica mnogobrojnih državnih, republičkih i saveznih takmičenja. 1993. godine je učestvovala na memorijalnom takmičenju Sergej Rahmanjinov zajedno sa 57 najboljih izvodjača muzičkih dela ovoga kompozitora i pobedila u kategoriji izvođača Rapsodije na Paganinijevu temu.

Sonja Radojković nastupa redovno kao solista, kao i sa mnogim orkestrima u bivšoj Jugoslaviji, i Rusiji. Trenutno radi na FMU u Beogradu, odsek dirigovanje. Takođe, profesor je klavira u Sarajevu. Član je Udruženja muzičara Srbije.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading