Buntovan, kapriciozan, razmažen: Šta biograf kaže o princu Čarlsu

Autor:

24.03.2018 16:57

Foto:

Foto:



Objavljena je neautorizovana biografija britanskog prestolonaslednika, princa Čarlsa, u kojoj njegov psihološki profil nije naslikan laskavim bojama. U knjizi su dati detaljni opisi monarha kao kapricioznog, opsednutog sopstvenim javnim imidžom i potpuno udaljenim od života običnih ljudi, piše Gardijan.

Prema biografiji Toma Bauera "Princ buntovnik", princ Čarls je jednom prilikom "vrisnuo" i "tresao se" od prizora nepoznate plastične supstance na svom tanjiru, a žena ga je smirila obrazloženjem da je to samo folija za uvijanje hrane.

Skrivene “ljubavi” Princa Čarlsa: Strastveni baštovan zaljubljen u islamski misticizam

Bauer je već pisao neautorizovane biografije ličnosti ranga Tonija Blera, Ričarda Bransona i Mohameda Fajeda. Kaže da je intervjuisao više od 120 ljudi za biografiju princa Čarsla, kojeg upoređuje sa feudalim gazdom koji "predsedava sudom u kojem nema mesta za demokratiju i suprotne poglede".

Bauer tvrdi da osoblje princa Čarlsa broji 120 članova, uključujući i tri pomagača koji prate goste kroz hodnik do njegove kancelarije. Svaki od njih je zadužen za jednu etapu hodnika.

Prema knjizi, princ Čarls je nezadovoljan svojim okruženjem i radnim uslovima.

-Čak ni temperatura u mojoj kancelariji nije dobra. Zašto moram to da trpim? To čini moj život tako neizdržljivim... - navodno je princ rekao pomoćniku. -Niko ne zna kakav je pakao biti princ Velsa - izjavio je Čarls 2004.

Čarls je opsednut time šta javnost misli o njemu, navodi Bauer. Jednom je u naletu besa bacio tanjir na pod na jednoj večeri, nakon što je čuo da mu je ocena popularnosti niska, i neretko bi mu se dešavalo da baca i lomi predmete kada mu stvari nisu po volji. "Mama", rekao je jednom posetiocu, "čita novine; ja ne. To bi me izludelo."

U knjizi je opisan susret Čarlsa sa Piterom Mandelsonom, ministrom u vladi Tonija Blera. On je navodno rekao Čarlsu da javnost misli da je on "veoma snužden i tmuran", što je "nepovoljno uticalo" na njegov imidž.

-Nakon što je Mandelson otišao, on je ispitivao Kamilu. "Je l to istina? Je li to istina?". "Ne mislim da iko od nas može da se nosi sa tim pitanjem iznova i iznova tokom sledećih mesec dana", odgovorila mu je - piše Bauer u knjizi.

On tvrdi da je Čarls bio paralizovan od krivice posle Dijanine smrti, besomučno ponavljajući: "Oni će me okriviti, zar ne? Svet će potpuno poludeti."

"Princ Buntovnik" takođe se dotiče odnosa princa sa njegovim sinovima. Bauer tvrdi da Čarlsa brine to što se javnost više interesuje za princa Vilijama i Kejt Midlton nego za njega i da je jako zabrinut da će njegov portret na novcu kada postane Čarls Treći pokazivati proređenu kosu, te da je zahtevao da bude ponovo naslikan sa zdravom kosom i znatno mlađi.

Kada su iz štamparije novca predložili da pripreme i Vilijemov portet, Čarls nije bio zadovoljan i ocenio je to kao "iskušavanje sudbine", piše Bauer, prenosi nedeljnik.

Iako sebe opisuje kao posvećenog monarhistu, Bauer strepi od trenutka u kojem će Čarls postati kralj, jer se plaši da će kralj "donositi odluke sam, bez bilo kakvog savetnika. Za posvećene monarhiste, za nezavisnost je alarmantna. Oni samo mogu da se nadaju najboljem."

Ne može da im odoli: Detalj koji je princa Čarlsa učinio pravim “modnim mačkom” (foto)

Kraljevska porodice još uvek nije komentarisala knjigu.