Bolna ispovest Džejn Fonde: Mračna tajna koju je nosila na duši sedam decenija

Autor:

19.03.2017 14:22

Foto:

Foto:



Oskarovka koja je na pragu devete decenije života otkrila je skoro sedamdeset godina skrivanu tajnu, kao i zašto je oprostila samoubistvo majci koja je bila žrtva seksualnog nasilja kao devojčica

Majka troje dece, dvostruka oskarovka Džejn Fonda (79) rešila je da progovori o nečemu što je punih sedam decenija skrivala, a ostavilo je trajni trag na nju i njen život. U intrvjuu za “The Edit Magazine” koji je dala glumici Bri Larson, otkrila je da je kao dete bila silovana. Govoreći o tome uzbudila se, vidno potresena nije navela detalje strašnog događaja.

- Želim da objasnim način na koji patrijarhat utiče na žene - nastavila je Džejn Fonda. - Sada prvi put mogu javno da priznam da sam bila silovana i seksualno zlostavljana još kao devojčica, a to se nastavilo i kad sam već počela da igram u filmovima. Dobijala bih otkaz jer nisam htela da spavam sa svojim šefovima. Posle takvih događaja uvek bih mislila da je posredi moja krivica, da nisam uradila pravu stvar ili da sam rekla nešto što nisam smela.

Kroz skoro identičnu dramu prošla je i Fondina majka Frensis Ford Simur. Ona je izvršila samoubistvo kad je Džejn bilo 12 godina, a glumica je mnogo kasnije pronašla njenu medicinsku dokumentaciju u kojoj piše da je bila silovana kad je imala samo osam godina!

- U trenutku kad sam to pročitala, sve kockice su mi se složile. Postalo mi je jasno otkud promiskuitet, brojne plastične operacije, krivica, odnosno zašto moja mama nije mogla da voli ili da bude intimna s nekim. Tek tada sam joj sve oprostila. Sebi takođe.

Glumica koja je u mladosti zbog svog političkog aktivizma i nekonvencionalnog oblačenja bila prozvana “Buntovnicom bez brushaltera” želi sada da ohrabri sve žene koje su bile žrtve seksualnog nasilja da otvoreno progovore o tome.

- Znam dosta devojaka koje su silovane, i koje ne shvataju šta im se desilo. Ne razumeju ili ne žele da prihvate činjenicu da su silovane, već govore sebi da se to dogodilo jer njihovo “ne” nije bilo dovoljno ubedljivo - rekla je Džejn Fonda u pomenutom intervjuu.

 

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading