Ana Štajdohar o prvoj dadilji: Čuvala me je velika zvezda

Autor:

16.11.2017 20:30

Foto:

Foto:



Beogradska pevačica otkriva da ju je u najranijem detinjstvu čuvala velika estradna zvezda Lepa Brena, koja je u to vreme, krajem sedamdesetih, kao studentkinja od njenih roditelja iznajmila stan kod Palilulske pijace

Spletom okolnosti koje samo život može da izrežira studentkinja prve godine turizma, tada samo Fahreta Jahić, a sada velika pevačka zvezda Lepa Brena u Beogradu je davne 1979. iznajmila stančić od Cvete i Tomislava Štajdohara, koji su malo potom dobili kćerkicu, danas svima znanu pevačicu Anu Štajdohar (38). S vremenom su Fahreta i porodica Štajdohar izgradili prijateljski odnos ispunjen poverenjem, što je rezultiralo da Lepa Brena čuva malu Anu.


- Lepa Brena, u to vreme gospođica Fahreta, bila je student u Beogradu - otkriva Ana Štajdohar. - Tražila je stan koji će da iznajmi i odabrala je jedan koji su moji roditelji izdavali u blizini Palilulske pijace, a koji se nalazio pored onog u kome su oni živeli. Bilo je to krajem 1979, kada sam se ja rodila. Kako sam bila beba, ničega ne sećam, to su mi ispričali roditelji. Ona je kratko stanovala na toj adresi i povremeno me čuvala, jer je to bilo ono nesrećno vreme po zaposlene majke u kom su nakon porođaja dobijale svega nekoliko meseci porodiljskog odsustva. Mojima je bila potrebna pomoć oko čuvanja bebe, a sudbina im je dovela buduću veliku zvezdu. Talenat gospođice Jahić je ubrzo otkriven, tako da sam se sa mojom dadiljom družila vrlo kratko. O njoj su moji roditelji imali samo reči hvale. Za mene je to jedna vrlo simpatična uspomena iz detinjstva, koju pamtim samo iz priča. Ali mogu da se pravim važna jer me je čuvala, pa makar i nakratko, velika zvezda.

Do ponovnog susreta porodice Štajdohar i nekadašnje studentkinje i bebisiterke došlo je tridesetak godina kasnije. Prvo su se videle Ana i Lepa Brena, a potom se i Anin otac Tomislav sreo sa zvezdom kojoj je nekada iznajmio studentski stančić. Ona je bila veoma dirnuta, pa je fotografije kojima je zabeležila taj trenutak postavila na društvene mreže.

- Dok sam studirala, povremeno sam čuvala malu Anu. Uz porodicu Štajdohar osetila sam toplinu i dobrotu roditeljskog doma, koju sam jedino kod mojih kod kuće imala - kaže Lepa Brena za “Gloriju”. - Učinili su da se ne osetim kao stranac u gradu u koji sam došla da studiram. Sliku sam i postavila na svoje profile jer i posle toliko godina pamtim svu dobronamernost i podršku s kojima me je porodica Štajdohar ispratila iz svog doma, kada sam zahvaljujući muzici otišla u svet.

ZAGRLJAJ POSLE TRI DECENIJE

Podjednako emotivan bio je i ponovni susret Brene i Ane.

- Lepa Brena i ja smo se našle na jednom gradskom dešavanju, na kom nas je zajednički prijatelj, kome sam ispričala kako smo se nas dve nekada davno upoznale, uputio jednu na drugu - priseća se Ana i nastavlja: - Zagrlila me je jako i meni je taj susret bio vrlo emotivan i simpatičan. Iako nismo u kontaktu, gospođa Lepa Brena je, eto, sticajem okolnosti sastavni deo moje životne priče. Mada, ja volim da verujem da u životu ništa nije slučajno.

S obzirom na profesiju kojom se bavi, verovatno nije slučajno ni to što je sa samo četiri godine bila na bini pored Danijela Popovića, velike zvezde iz osamdesetih, koji je s pesmom “Džuli” predstavljao Jugoslaviju na Evroviziji.

- Nije postojala osoba koja nije znala taj njegov hit. Imao je turneju po hrvatskom primorju, a ja sam sa svojom porodicom letovala na Hvaru. Kako sam stalno pevušila, između ostalog i “Džuli”, mama i tata su me odveli na audiciju na kojoj se tražio neko od turista ko će otvoriti njegov koncert. Budući da mi je bilo svega četiri godine i da sam bila sićušna, komisija nije želela ni da me čuje. Moji su ih zamolili da mi daju šansu. Zapevala sam pesmu i to je bilo to. Izvela sam posle “Džuli” na njegovom nastupu, a Danijel je istrčao na scenu i podigao me u naručje, posle čega je usledio veliki, veliki aplauz. Dobila sam od njega ploču i poster s autogramom. Roditelji su mi ispričali kako sam im tražila da mi i narednih dana oblače haljinicu sa koncerta, da bi me ljudi prepoznali. Očigledno mi je prijala pažnja koju scena pruža.

Ana je danas mama dvoje dece, trogodišnje Nije i jednogodišnjeg Lava, koje je dobila u braku sa saksofonistom Nikolom Demonjom. Za svoje klince je odabrala najbolje dadilje na svetu.

- Nia i Lav imaju najbolje bebisitere, svoje bake i deke. Nia je divna, pametna i umiljata devojčica koju muzika i ples već sad privlače. Kad god zapevam nešto, ona mi traži da nastavim ili da pustim tu pesmu kako bi mogla da igra. Zna već dosta dečjih pesmica, a zajedno volimo da pevamo “You Are My Sunshine”. Mnogo puta me prekine i traži da sama nastavi, pa se na kraju pesme pokloni. Imamo naše male večernje rituale kada uz muziku đuskamo, kako ona kaže. Lav je nedavno napunio godinu, stalno se smeje i najviše voli da je u društvu svoje seke. Gleda šta ona radi i priča joj nešto na “svom jeziku”. Najlepše mi je kad ih vidim zajedno kako se igraju. Moji pilići.

Maja Gašić

Autor