Aca Seltik: U pesmu sam pretočio momente kada poželimo da vrištimo, a mi ućutimo

Autor:

12.02.2017 14:43

Foto:

Foto:



Mart se bliži, a s njim i Dan Svetog Patrika koji će "beogradski Irci", bend "Ortodoks Kelts", konačno proslaviti sa fanovima uz novi album "Many mouths shut". Na početku godine u kojoj proslavljaju četvrt veka rada, objavili su prvi put u sopstvenoj produkciji šesto izdanje sa 13 pesama, na koje se čekalo čitavu deceniju.

Ljubivoje Ršumović: Živim da bih pisao

- Postali smo poprilični perfekcionisti, i to je dobrim delom razlog zbog čega se toliko čekalo na album - objašnjava, za "Novosti", vođa "Kelta" Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik. - Svašta se u hodu izmenjalo, pa i sam koncept albuma, za koji mogu da kažem da je polukonceptualni. Došli smo do toga da smo iskoristili pet intrumentala kao vezivno tkivo koje spaja album u celinu. Svaka pesma ima svoju temu, ali instrumentali ih ujedinjuju. Zato nekakao smatram da je na tragu konceptualnog albuma.

Ponovo ste prearanžirali neke irske tradicionale?

- Samo jedna pevana pesma je tradicional. Nikada niko nije pesmu "Parting glass" napravio u brzom tempu. Ubrzali smo je toliko da je postala ozbiljan pank, a zapravo je balada. Svima koji su je čuli se sviđa, a niko to nije očekivao. Ritam je nailazio u hodu. E, sad, da li su momci birali instrumentale ili oni njih? Ništa u životu nije toliko slučajno da ne bi bilo namerno.

Nik Kejv stiže 28. oktobra u Kombank Arenu

Turneju, tradicionalno, počinjete u martu?

- Sviramo 4. marta u Požarevcu, pa 11. u Banjaluci, a beogradski koncert je po tradiciji 17. marta na Dan Svetog Patrika. Taj Požarevac je čudno mesto. Obično počinjemo koncertnu sezonu tamo i uvek je bilo dobro. Sve što smo započeli u Požarevcu se nastavljalo tako da je bilo odlično. Neverovatno.

U Beogradu ujedinjujete proslavu i promociju albuma?

- Nisam pristalica toga da se Dan Svetog Patrika spaja sa promocijama albuma. Taj koncert je centralni događaj, to je naš 1. januar. Ne bih voleo da poremetimo slavljeničku atmosferu događaja nečim što ne spada u to. Ispostavilo se da neke pesme već sviramo na koncertima, poznate su publici, pa će beogradski koncert biti nešto između promocije i proslave, ali više ovo drugo.

Gordan Mihić: Rijalitiji zaglupljuju ljude i bude najniže instinkte

Kako je došlo do toga da vam italijanskim strip crtačem Valter Venturi uradi omot?

- Zvali su me 2015. iz "Srećne galerije" Studentskog kulturnog centra da budem domaćin salona stripa. S obzirom na to da volim literaturu, naročito stripove, prihvatio sam poziv s ogromnim zadovoljstvom. Glavni gosti salona bili su Moreno Buratini i Valter Venturi, dvojac iz "Bonelija", izdavačke kuće najpoznatije po stripovima Zagora. Ispostavilo se da je Buratini gledao "Kelte" u Italiji i da je naš fan. Povezao nas je sa Valterom, jednim od najboljih crtača Zagora Te-Neja na svetu. Taj čovek pristao je da nam nacrta omot albuma i još je uradio i naše portrete unutra. Sve je bilo spontano, što potvrđuje staru teoriju da što je neko veća zvezda u svom poslu, to je normalniji. Takvi su Moreni i Valter.

Šta vas je naljutilo da napišete "I wish you the very worst"?

- Pišući tekst doživeo sam ga kao našu reakciju na momente kada poželimo da vrištimo, a onda ućutimo. Kada sami prema sebi imamo autocenzuru. Zato se album zove "Many mouths shut". Konkretno "I wish you the very worst" je ono što bi svako od nas rekao nekome ko ga je povredio, unizio i ponizio. To je reakcija na ceo sistem koji negira pravo svakoga od nas da živi normalno. Ništa lično i ništa konkretno - to je glas protiv sistematske kontrole. Naša prirodna potreba da budemo slobodni. U spotu se vide razne novčanice, ugojene kokoške, prasići, televizori... Onaj ko te bije, šalje ti sredstvo da te leči. Njima želim sve najgore. Nemojte me tući, pa mi ni lek neće trebati.

Da li ste privatno jagnje ili vuk?

- Teško da sam ikada bio jagnje (smeh). To je diskutabilno. Trudim se da budem. Mislim da i najdivljiji vuk bude jagnje u svom brlogu. A ako je ta jazbina ugrožena nečim, onda izbaciš očnjake i režiš "I wish you the very worst".

Pesme i sajt su vam na engleskom jeziku. Kome se obraćate u zemlji Srbiji?

- Pesmu na srpskom sigurno neću napisati. Definitivno. Ne kažem da nismo probali i da mi nije padalo na pamet, ali to ne zvuči kako bi trebalo. A pitanje sajta zadire u efikasnost cele naše priče, jer i sajt sami uređujemo, a svi radimo nešto, pa nam je teško da dupliramo posao sa jezicima. Druga stvar je što je nezamislivo da publika koja nas sluša ne zna engleski. Ovo je kompromisno rešenje.

Komentari. (0)

Loading