Čarolija praznika uz Lino palačinke

Autor:

22.12.2017 17:16

Foto:

Foto:



Iako tek ulazimo u završnicu godine, zbog kratkih i hladnih dana mnogi već uveliko priželjkuju leto, ne sluteći i dobru stranu zime. Predah. Baš tokom zime se radije odlučimo da ostanemo kod kuće, da uživamo u lagodnosti koju pruža dom, odgledamo taj dugo odlagani film, pročitamo davno započetu knjigu. I dok je oko nas u jeku praznično „ludilo“ ono što tu atmosferu ušuškanosti može da upotpuni su palačinke. Ukoliko nam se i najbliži prijatelji pridruže, osećaj užitka će biti kompletan.

Mnogi pretpostavljaju da je recept za palačinke osmislila neka spretna domaćica, ali poznavaoci istorije gastronomije kažu da je prvu palačinku pojeo niko drugi no vatikanski papa 492. Nakon što je njegov kuvar dobio pozitivne komentare, recept se munjevito širio. S obzirom da se ova poslastica jednostavno i brzo priprema, ne zahteva puno sastojaka, palačinke su prihvatile mnoge nacije dodavši u recepturu svoj lokalni pečat.

Naše bake su ih filovale mlevenim orasima i šećerom i domaćim džemovima. Nove generacije smatraju da je za idealnu palačinku neophodan kremni namaz sa punim ukusom čokolade i lešnika. Novi trend je da je ovaj namaz sada odlična baza na koju se dodaju finese: višnje, maline, banane, cimet, mleveni keks, mleveni lešnici, sladoled, šlag i šta sve ne.

Iako su palačinke postale obavezni deo fastfood industrije, kao i obavezni deo restoranske ponude, verujemo da bi u prazničnim danima koji nam predstoje bile odličan povod za druženje sa prijateljima. Za one koji ne žele da idu na organizovane novogodišnje žurke, niti da 2018. dočekaju napolju, palačinke mogu da budu čak i poslastica u najluđjoj noći.

Palačinke će definitivno biti savršene uz Podravkinu Lino ladu koja odnedavno ima i unapređenu recepturu sa povećanim procentom lešnika. Na tržištu Srbije u ponudi su Lino lada nougat (koja sada ima čak 13% lešnika), Lino lada duo (sa čak 10% lešnika), Lino lada milk (koja ima veliki procenat mleka - 18% i 9% najfinijih prženih lešnika) i Lino lada kokos (veličanstveno iskustvo za sve ljubitelje kokosa).

Maja Gašić

Autor