Pet pitanja za...:

Milomir Marić

Poznati novinar Milomir Marić (56), voditelj emisija ‘Ćirilica’ i ‘Goli život’ na Happy TV, snimio je intrigantnu televizijsku seriju ‘Lepi i mrtvi’, u kojoj kroz petnaest epizoda prikazuje istinit život dvojice Beograđana, koji su početkom šezdesetih otišli u Pariz da otkriju Zapad.

(Maja Šarić/Marina Lukić)

Ko su junaci vaše serije?

- Stigli su do vrha, pa i do Holivuda, a onda tragično završili. To je bila čuvena generacija Stevice Markovića i Miloša Miloševića. U to vreme, zahvaljujući legendarnom Ratku Draževiću, Beograd i Košutnjak postali su novi Holivud. Došao je i Alen Delon da snima film i upoznao ove momke, koji su bili dubleri i statisti.

Šta je bilo sa Stevicom Markovićem?

- Kad je odlazio iz Pariza, Miloš je rekao Delonu da u Beogradu ima prijatelja, ako mu zatreba telohranitelj. A Stevici da se obavezno javi Alenu ako upadne u nevolju. Kada je Marković uhapšen u Briselu, pisao je Delonu, koji ga je odmah izvukao iz zatvora. Postali su prijatelji. Ali Stevica se ponašao nabusito, pa kad su se definitivno posvađali, Marković je počeo da ga ucenjuje svojim dnevnikom i kompromitujućim činjenicama. Ucenjivao je čak i francuskog predsednika Pompidua i njegovu ženu. Na kraju je nađen mrtav na đubrištu u okolini Pariza.

Kako ste došli do svih ovih saznanja?

- Odrastao sam čitajući novinske feljtone i knjige o tim momcima. Pre desetak godina francuski novinar koji je pisao skandalozne biografije najvećih zvezda dobio je dosije Stevice Markovića iz tajne službe i francuske policije. Delon je uspeo da zabrani tu knjigu i pre nego što je napisana. Francuski Kanal plus je 2009. snimio film o aferi Marković, ali Delon je zabranio njegovo prikazivanje. Korzikanski gangster Fransoa Markantoni, odlikovan Legijom časti tri meseca pre smrti, bio je osumnjičen za Markovićevo ubistvo, ali je pušten iz zatvora i suđenje je prekinuto usled nedostatka dokaza. I tako je slučaj pao u zaborav. A posle toga je ubijeno mnogo svedoka koji su znali šta se događalo iza kulisa. Zato mnogi ljudi nisu želeli da govore. Zašto su se odlučili da sada progovore?

- Posle četrdeset četiri godine shvatili su da konačno nisu u opasnosti i želeli su tako da učine.

Ima li već nekih reakcija na seriju?

- Javljaju se ljudi, jer to je generacijska priča za koju mlađi i ne znaju. Ali mi smo odrasli na njoj, jer smo i sami mislili da ćemo osvojiti svet.

 

Pet pitanja za...Pet pitanja za...