Vrući dejt dekadencije i glamura: Povratak u vesele sedamdesete (foto)

Autor:

23.09.2017 14:06

Foto:

Foto:



Modni autoriteti u svojim novim kolekcijama za jesen/zimu 2017/18. sugerišu povratak u sedamdesete, u vreme kad su se sreli deca cveća i disko-klubovi, kad su se široke nogavice i rukavi vijorili kao zastave na plesnim podijumima, a bogati kolorit garderobe popravljao raspoloženje

Sedamdesete su se i ove godine vratile. Bilo da je dizajnere današnjice inspirisala ta era kao era ili su nadahnuće potražili u filmovima i muzici tog doba, dovoljno je da pogledate fotografije uslikane u čuvenoj diskoteci “Studio 54” i shvatite da se “Vorholova ekipa” preselila na modne piste njujorške, milanske, londonske i pariske Nedelje mode, na kojima su predstavljeni trendovi za jesen i zimu 2017. Zvoncare, čupavi krzneni prsluci, haljine i pantalone koje prekrivaju sve sem vrhova cipela učiniće da izgledate vitkije, da se zabavite prilikom oblačenja i da vam nikad ne bude hladno.

A post shared by Kurumi Maki ? (@kurumi_m81) on Sep 21, 2017 at 7:34am PDT

Modni imperativ za osobe sa stavom: Napiši šta misliš i to obuci!

Ukoliko i vi želite da se vratite u sedamdesete, možete se, za početak, inspirisati filmovima. Pantalone “na ivicu” i muška odeća koju su nosile žene odlično je prikazana u ostvarenju Vudija AlenaEni Hol”, gde je Dajana Kiton ležerno uparivala strukirani prsluk sa belom košuljom sa kragnom i kravatom. Pre nje modnu senzaciju napravila je Ali Makgro, za čijom su pletenom kapom koju je nosila u drami “Ljubavna priča”, snimljenoj po istoimenom romanu, poludele žene širom sveta. Posteri tog filma bili su zalepljeni i na zidovima u sobama naših tinejdžera, a pored njega su sigurno “visili” i “Čarlijevi anđeli”. Pametne i seksi plavuše okupane kalifornijskim suncem, Šeril Tigs i Fara Foset, predstavljale su novi sportski ideal.

Na garderobi sporednih likova u ostvarenjima iz tih godina primetni su elementi domaće radinosti, kao što su “taj daj” iz šezdesetih, trikotaža, heklanje i “makrame”. Za tadašnje odevanje bili su karakteristični i veliki osećaj lakoće i težnja udobnosti, i zato nije čudno što su se baš u tom periodu pojavile farmerke, koje su masovno počele da nose osobe svih godina.

Isprva smatrane potpuno američkim odevnim predmetom, one su bile širokih, zvonastih nogavica, uske u kukovima, visokog struka, vezene, ukrašene metalnim detaljima. Oblačili su ih i muškarci i žene, a teksas je ubrzo postao izuzetno popularan pa su se od njega pravili i suknje, odela, prsluci, jakne, kape i modni detalji.

“Harmonija” u srcu Beograda: Velika humanitarna revija Verice Rakočević (foto)

Na nesputanoj boemskoj silueti dugih haljina bio je primetan etno stil, najčešće indijanski dezeni. One nisu bile samo maksi, već i mini i midi, a tada je osmišljena i ona čuvena na preklop, kojom se proslavila kreatorka Dajana fon Firstenberg.

A post shared by Tonia Calzerano (@toniamakeup) on Sep 22, 2017 at 1:33am PDT

Glem ili gliter rok na scenu je doneo drečavu, smelo ofarbanu odeću od luksuznih materijala poput satena i somota. Odela su bila ukrašena šljokicama, kristalima i, naravno, kićankama. Veoma uske čizme iznad kolena i obuću sa platformom nosili su i muškarci i žene, a Dejvid Bouvi, najčešće kroz svoj alter ego Zigija Stardasta, uvek je bio u androginim kombinacijama. Zvezde gliter roka bile su kicoški obučene u šifon i spandeks, a trend šljokica u šminkanju pratili su svi.

Teksas jakna je uvek u modi: Kendal Džener u džinsu koji ćemo nositi ove jeseni (foto)

Disko je u modu doneo preterivanje. Dizajneri i poznate ličnosti obitavali su u zloglasnom njujorškom klubu “Studio 54”, a Bob Meki, nazvan sultanom šljokica, oblačio je Šer i druge zvezde u glamurozne kostime koji su više otkrivali nego pokrivali. Divne haljine od žerseja, kaftani i odeća od mikrofibera bili su kao stvoreni za zabavu. I poliester je bio široko rasprostranjen, čak su od njega pravljene i košulje i bluze za svaki dan, dok su suknje na preklop, hulakopke, topovi i odeća inspirisana plesom, koja omogućava lake pokrete, bili od spandeksa i jelenske kože.

I dok se u Americi đuskalo uz Dajanu Ros i Eltona Džona, u Engleskoj je divljao pank. Inspirisani buntom, modu su krojili vizionari Vivijen Vestvud i Malkom Maklaren. Mešajući eksplicitne motive, opremu za vezivanje, vinil, gumu i zihernadle sa kultnim škotskim kiltovima i tesnim cilindar-pantalonama, napravili su revoluciju u oblačenju. Ugledajući se na njih, “preko bare” su stidljivim koracima ka panku napredovali bendovi “Ramones” i “Blondi” noseći uske farmerke, kožne jakne, patike i iscepane majice.

A post shared by Blondie (@blondieofficial) on May 28, 2016 at 6:51am PDT