"Šarmer" najbolji film glavnog programa 46. Festa

Autor:

04.03.2018 10:03

Foto:

Foto:



Nagrada za najbolji film u glavnom takmičarskom programu 46. Festa pripala je danskom ostvarenju "Šarmer" u režiji Milada Alamia.

"Šarmer" je nagrađen "Beogradskim pobednikom" uz obrazloženje žirija da je reč o filmu koji je kroz uverljivu priču i kroz složen glavni lik harmonizovao sve aspekte filmske estetike.

Alami i Ingeborg Topse nagrađeni su i za najbolji scenario, za koji je žiri ocenio da se odlikuje uverljivim situacijama, neočekivanim preokretima i precizno izraženom psihologijom glavnog lika, prenose beogradski mediji.

Topse i Alami su, primajući oba priznanja, istakli da su nagrade Festa za njih veliko ohrabrenje i podstrek, jer je "Šarmer" njihov prvi dugometražni film.

Nagrada žirija, koji su činili reditelji Milčo Mančevski, Jovan Jovanović i Mila Turajlić, glumac Gordan Kičić i scenarista El zahvalio na nagradi, istakavši da mu i ona i film mnogo znače.

Za najbolju žensku ulogu žiri je nagradio ženski ansambl kinesko-francuskog filma "Anđeli nose belo" u režiji Vivijan Kju, koji iz različitih perspektiva sa minimalnim glumačkim sredstvima govori o velikom savremenom problemu odgovornosti i moralu.

Najbolju mušku ulogu ostvario je Adel Karam u libansko-francuskom filmu "Uvreda" u režiji Ziada Douerija, a žiri je konstatovao da je on "na snažan i sugestivan način iznio unutrašnju dramu i previranje čovjeka koji je istovremeno i žrtva i tiranin".

Najbolji debi je film "Sezona lova" u režiji Natalije Garagiole, snimljen u koprodukciji Argentine, Francuske, SAD, Nemačke i Katara. Žiri je ovaj film nagradio za izuzetno zreo pristup slojevitim likovima, njihovim odnosima i atmosferi filma.

Filmu "Fantomska nit" Pola Tomasa Andersona je pripala nagrada publike.

Žiri Udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEOR) u sastavu Paulo Portugal, Zlatko Vidačković i Nevena Daković najboljim evro-mediteranskim filmom u Glavnom takmičarskom programu proglasio je "Uvredu" Ziada Douerija.

Najbolji film u domaćoj selekciji su "Izgrednici" reditelja Dejana Zečevića, a Specijalno priznanje je otišlo u ruke Lazara Bodrože za film "Ederlezi rajzing".

U okviru industrijskog dela Festa - programa "Fest forvard" nagrađeni su projekti "Kraj sveta" reditelja Vojina Vasovića i producenta Miloša Ivanovića, u nacionalnoj selekciji, i "Susret" (The Encounter) rediteljke Tatie Skirtladze i producentkinje Sarite Matijević u međunarodnoj konkurenciji, dok je specijalno priznanje pripalo projektu "Baća" rediteljke Ane Lazarević i producenta Pavla Stevanovića.