Lubardino remek-delo pred publikom, posle 64 godine

Autor:

01.03.2017 18:02

Foto:

Foto:



NA Bijenalu u Sao Paulu 1953, koji, prema tadašnjim rečima slavnog vajara Henrija Mura, nije svetu pokazao ništa novo "osim Jugoslavije i njenog Lubarde", naš umetnik prikazao je 25 slika. Iz Brazila su se u Beograd vratile 24 slike, a jednoj, otkupljenoj - "Fantastičnoj zveri" (Besta fantastica), posle deset godina provedenih u Latinskoj Americi i nekoliko decenija u Francuskoj, od 1999. godine - gubi se svaki trag. Večeras će je, posle 64 godine, na izložbi koja će u prostoru nekadašnjeg "Eurosalona" na Andrićevom vencu biti otvorena u 19 časova, premijerno u Srbiji predstaviti mladi kolekcionari Dušan Klepić i Vladimir Krstonošić, koji su je nanovo otkrili i otkupili.


Pre pet godina, na Hilandaru, počelo je prijateljstvo između Klepića (koji je od oca nasledio porodični posao sakupljanja umetničkih dela) i Krstonošića (po profesiji ekonomiste), iz kojeg se izrodila ideja da se krene u svojevrsnu, gotovo detektivsku potragu, upravo za ovim Lubardinim delom.

- Obilazeći biblioteke, Lubardin legat koji nam je izuzetno izašao u susret otvarajući arhivu, dve godine smo dolazili do informacija o ovoj slici - otkriva, za "Novosti", Krstonošić.

Iz kontakata s kolekcionarima i prodavcima umetnina, kako nam priča Klapić, došli su do ključnog traga: poslednji vlasnik slike bio je kolekcionar sa ovih prostora koji živi u Parizu.

JA sam ja i svet slikam po svojoj volji. Uzburkam more, da se zapeni kao šampanj. Rasklapam bregove. Crvene stene kršnih predela, plave senke u podne, žuti strah smrti, beli krik galebova, sve su to boje moje palete. Na ove misli o sopstvenoj umetnosti, slikarskog velikana Petra Lubarde (1907-1974), njegovim do sada neviđenim, ili retko izlaganim delima, podsetiće sutra od 18 časova postavka u Kući Jevrema Grujića.

- On je sliku kupio od porodice Marka Berbezata, francuskog izdavača knjiga i vlasnika lanca apoteka - nastavlja Klepić.

Krstonišić dodaje da su u Lubardinom legatu prethodno otkrili jednu crno-belu fotografiju ove slike, na čijoj pozadini je bilo zapisano "vlasništvo Barbezat, Lion".

- To smo povezali sa fotografijom iz publikacije "Slikari i vajari" Lazara Trifunovića iz 1964. godine, koja je bila potpisana kao "Ribe", privatno vlasništvo u Lionu.

Udruženim snagama nameravaju da se upuste u potragu za još jednim delom slične vrednosti, kako bi, kažu kroz šalu, izvlačenjem šibica mogli da odluče koja će slika kome pripasti. Osim izložbe ovog rada velikih dimenzija iz najboljeg Lubardinog perioda, trenutno, kažu, nemaju drugi plan za "Fantastičnu zver", mada, nezvanično, za ovu sliku se zainteresovala i jedna crnogorska kulturna institucija.

Dušan Kovačević: Davimo se u nekusu sa svih strana, ljudi su željni i gladni kulture

SLIKOM PROTIV RIJALITIJA

Cil nam je bio da ljude koji se bave kolekcionarstvom malo pokrenemo i ohrabrimo da široj javnosti pokažu vredna dela koja imaju u svojim zbirkama i da tako svi zajedno skrenemo pažnju s rijalitija na neke mnogo vrednije stvari - kaže Krstonišić.

Komentari. (0)

Loading