Premijera "Otvorenih očiju" na FAF-u: Ovacije za film Marka Novakovića o heroju među nama

Autor:

03.12.2017 11:46

Foto:

Foto:



U okviru 23. Festivala autorskog filma (FAF) juče je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu prikazan dokumentarni film “Otvorenih očiju” Marka Novakovića o herojskom podvigu Gorana Nikolića.

Ovaj pedesetogodišnji maratonac je ušao u Ginisovu knjigu rekorda istrčavši 55 maratona za 55 uzastopnih dana, a rođen je sa samo pet odsto vida na jednom oku, dok na drugom ne vidi uopšte.

- Želeli smo da ispričamo priču o čoveku koji je rođen sa hendikepom i tokom celog života prevazilazi taj hendikep, obara svoje granice izdržljivosti i pokazuje kako se voljom postižu vrhunski rezultati ne samo u sportu nego i u životu - objasnio je Novaković na jučerašnjioj konferenciji za novinare.

Novaković je koscenarista sa Miroslavom Aksentijevićem, koji je bio i snimatelj maratonskih trka. Goran Nikolić govori u kameru o svom životu, razmišljanjima i podvigu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Novaković je izrazio uverenje da je taj film “delo koje slavi život i slavi put jedne individue, njenu borbu bez obzira na teškoće sa kojima se rodila”.

- Svojom vedrinom i snagom Goran je uspeo da svima nama koji se nismo rodili sa hendikepom pokaže da u životu treba pronalaziti alternative, nalaziti svoje načine da se kroz njega prođe - rekao je Novaković.

Ovaj inspiratvni film Marka Novaković publika u Jugoslovenskoj kinoteci je pozdravila ovacijama.

Maja Gašić

Autor