Nagrada"Kočićevo pero" dodeljena Slobodanu Šnajderu

Autor:

02.11.2016 22:40

Foto:

Foto:



NAGRADA "Kočićevo pero" za jesen 2016. dodeljena je Slobodanu Šnajderu za roman "Doba mjedi" (izdavač "Tim pres"). Ovo je odlučio žiri u sastavu Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

- Poslednji Šnajderov roman potvrđuje davno izrečenu maksimu da za pisanje nije potrebno samo znanje nego treba posedovati maštu i senzibilitet, vezivno tkivo koje će dati punoću, bogatstvo i upečatljivost delu - kaže Vukolić. - Najuverljiviji kao dramski pisac, Šnajder se pokazao i kao romansijer širokog epskog registra koji izuzetno uspešno predstavlja psihološke posebnosti svojih junaka.

Ističući da je "Doba mjedi" veoma neobično delo, Vukolić kaže da podseća na moćni tok reke dalekog izvorišta:

- Talasi tog izvorišta nose sve pred sobom, valjaju drvlje i kamenje, odnose vekova i pokolenja, primajući neprestano nove dotoke, šireći i produbljujući svoje gotovo zastrašujuće korito, pred kojim je čovek beznačajna, jedva vidljiva kap osuđena na uzaludnost i tragizam. Ogromnu materiju, događaje evropske istorije u poslednja dva veka, Šnajder je sažeo i pregledno iskazao, prikazujući kolektivno dešavanje kao subjektivni doživljaj nekoliko generacija. U njegovom romanu mogu uživati svi: učeni knjigoljupci visokih estetskih kriterijuma, ali i prosečni čitaoci koje će privući toplina i humanost, obaveštenost i zanimljivost kazivanja.


URUČENjE NA "INTERLIBERU"

OVA nagrada, koju dodeljuje Zadužbina "Petar Kočić", biće svečano uručena u petak, 11. novembra u podne na sajmu "Interliber" u Zagrebu. O dobitniku ovog priznanja Slobodanu Šnajderu govoriće članovi žirija. U Zadužbini ističu kako već drugu deceniju izlažu na "Interliberu" a ove godine predstaviće 20 novih naslova. Među njima se izdvaja kapitalno delo, sabrana dela Petra Kočića u jednoj knjizi, koja je bila među najprodavanijim knjigama na minulom sajmu knjiga u Beogradu.

Komentari. (0)

Loading