Proleće je vreme za nove početke i zato „Hajde da imamo vremena za pregled”

Autor:

20.03.2024 12:30

Foto: Grand kafa promo

Foto: Grand kafa promo

Besplatni mamografski pregledi



Žene su poznate po veštini da u isto vreme mogu obavljati više stvari. Da bi ostvarile sve što su zamislile, često prave planove nedeljama i mesecima unapred, pa ovih dana uveliko osmišljavaju prolećne aranžmane za balkon i uskršnje dekoracije. Ipak, u želji da učine život lepšim sebi i drugima često zanemare jednu od najvažnijih stvari – sopstveno zdravlje.

Na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji se u Srbiji obeležava 20. marta, Grand kafa poziva žene da nađu vremena za jednostavan pregled koji im može sačuvati život.

Jedina efikasna strategija – prevencija

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, od koga svake godine 4.400 žena oboli a 1.600 izgubi život. Kako još uvek nisu otkriveni ni do kraja razjašnjeni svi uzroci, dijagnoza u ranoj fazi je za sada jedina efikasna strategija, jer kada se tumor otkrije na vreme, devet od deset žena može da se izleči.

Osim izbegavanja cigareta i alkohola, važan deo prevencije čine vežbanje i pravilna ishrana, ali najvažniji su redovni samopregledi i preventivni pregled ultrazvukom i mamografom. 

Grand kafa promo

 

Mamografom se tumor dojki otkriva u ranoj fazi i predstavlja zlatni standard za dijagnostiku kod žena starijih od 40 godina jer može da detektuje i sasvim male promene.  Od 45. godine pa sve do 69. trebalo bi da bude obavezni deo pregleda na svake dve godine (ukoliko nema nikakvih simptoma), kao i žene iznad 40 godina koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku osobu  lečenu od ove bolesti.

Zdravlje na prvom mestu

Žene su isto tako sklone da tuđe potrebe stavljaju na prvo mesto, a sopstvene zanemaruju. Zbog toga je veoma važno da bude svesne važnosti preventivnih pregleda. Kada se bolest dijagnostikuje na vreme, šanse za izlečenje su ogromne.

Zato Grand kafa apeluje na žene da pored redovnog samopregleda, kao i pregleda ultrazvukom, upišu u kalendar i mamografiju. Poruka kampanje „Hajde da imamo vremena“ je da uvek treba naći vremena za važne stvari, a znamo da je zdravlje među najvažnijim. Brigom o sebi činite dobro i onima koje volite.

Za poslednje četiri godine, više od 33.000 žena širom Srbije obavilo je besplatne mamografske preglede u okviru kampanje „Hajde da imamo vremena za pregled“ koju Grand kafa sprovodi zajedno sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvom zdravlja i Fondom B92 pod sloganom „Ne gledaj u šolju, pregledaj se“.

Ako ste od onih koji veruju da kod lekara ne treba ići bez razloga, „jer će sigurno nešto naći“, prevaziđite taj strah. Proverite kada ste poslednji put radili mamografiju. Ako je od tada prošlo više od dve godine ili je niste radili nikada, planirajte za ovo proleće jedno „slikanje“.

Mobilni mamograf je od 10. marta postavljen u Beogradu na vodi. Svakog radnog dana, u periodu 9–14 časova se može zakazati pregled pozivom na brojeve telefona 0607171969 i 0607171523. Pregledi se obavljaju svakog dana od 9 do 19 časova.

Komentari. (0)

Loading