Bore na licu

Stanje zuba i zagrižaj dokazano utiču na nastanak bora, evo i kako

Autor:

15.03.2023 13:16

Foto: Photo by Shiny Diamond from Pexels

Foto: Photo by Shiny Diamond from Pexels

Bore na licu i te kako su usko povezane sa stanjem vaših zuba i od toga kakav vam je zagrižaj, a dobre vesti su što je nepravilnosti moguće korigovati, pa samim tim sprečiti i nastanak bora



Bore na licu su neizbežne i što postajemo stariji, ove male crtice nas sve više muče. Borimo se s njima kroz razne tretmane, vežbe i sa raznim kozmetičkim proizvodima. Postoji veliki broj faktora koji utiču na to koliko ćemo imati bora. Međutim, od čega nastaju bore?

Shutterstock

 

Ne želite bore na licu? Proverite vaš zagrižaj

Verovali ili ne, stanje vaših zuba može da utiče na nastajanje bora. Tačnije zagrižaj je taj koji ima ogromnu ulogu u definiciji vašeg lica. Na primer, okluzija (nepravilno zatvaranje vilice/zuba) može doprineti naprezanju mišića.

Takođe, jedan od problema jeste i abrazija zuba. Abrazija podrazumeva da gubite zubnu gleđ tokom godina, tačnije gubite visinu zuba i time menjate strukturu lica. Kada je ugriz u pitnaju, dobri zubari često mogu da pretpostave kakav problem imate i pre nego što vas pogledaju. To je zato što ugriz često daje i asimetriju lica.

Pročitajte Grešite svakodnevno - Zbog ovoga vam koža brže stari, obratite pažnju

Photo by Shiny Diamond from Pexels

 

Čak i ako ste u mladosti imali ispravan zagrižaj, to ne znači da nije došlo do promene. Pod uticajem određenih bolesti, naročito bruksizma (nenamerno stiskanje zuba) može doći do promene vašeg ugriza.

Sredite zagrižaj i uklonićete bore

…Ili bar jedan deo njih. Stomatolog može da predvidi promene koje će se dogoditi na vašem licu kada dovedete zagrižaj u red. Osim što ćete imati lepši osmeh, velike su šanse i da ćete izgledati mlađe. Stomatologija protiv starenja je zadatak za više lekara. Ipak, ispravka zagrižaja nije uvek tako jednostavna. Nekad ona podrazumeva neke drastičnije mere poput nošenja proteze.

Pročitajte Nega lica posle 40. godine - Džaba bacate pare, ovi preparati više nemaju efekta

Photo by Shiny Diamond from Pexels

 

Međutim, to od čega nastaju bore nije jedino pitanje na koje je odgovor stanje zuba. Pre svega, okluzija negativno utiče na raspodelu opterećenja zuba. A smatra se i da doprinosi distorzijama (iskrivljenjima) u mišićno-skeletnom sistemu.

Nepravilan zagrižaj i prenaprezanje mišića dentoalveolarnog sistema mogu uticati na položaj glave i, posledično, na formiranje držanja piše Lepota & zdravlje

Dakle, ako ste primetili da imate nepravilan zagrižaj, najbolje bi bilo da posetite stomatologa koji će vas uputiti na dalja istraživanja i korekciju. Kao bonus ćete ostati bez nekoliko bora na svom licu i podmladiti sebe za nekoliko godina.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading