Milica Jevrtić

Beauty trener Milica Jevrtić otkriva: Kada krema, a kada fluid i serum, sve o osnovim koracima nege

Autor:

22.02.2023 17:00

Foto:

Foto:

Osnovna nega kože zahteva nekoliko važnih pravila, kako biste ih poštovali i imali lepu i negovanu kožu ispratite sledećih nekoliko koraka koje vam otkriva glumica i beauty trener Milica Jevrtić



Kad uđemo u parfimeriju, kao dete u poslastičarnici, želimo sve što vidimo. Da nam budžet nije ograničen, kupile bismo sve što vidimo, ne razmišljajući da li su našoj koži potrebni i fluidi, i kreme, i serumi... Da bismo rešili tu dilemu, pričamo sa Milicom Jevrtić, koja je već godinama uspešni beauty trener, a uz to je i glumica, pa “industriju lepote” posmatra i iz više uglova.

Pročitajte Bez filtera i fotošopa - Ovako Đeđa izgleda bez šminke, dvaput ćete pogledati (foto)

Kreme i fluidi

  • Kreme i fluidi su preparati za negu kože, sa istim zadacima, ali različite teksture. Upravo zbog toga što fluidi imaju lakšu teksturu, više prijaju masnoj koži, ali i svim tipovima kože tokom leta.
  • Žene koje imaju masnu kožu često izbegavaju kreme, jer imaju utisak da će im dodatno izmastiti lice. Za njih su fluidi savršeni, jer pružaju tu laganu, a neophodnu hidrataciju. O čemu god da se priča, treba podsetiti da su hidratacija i zaštita sunca osnova antiagea, a onda ide sve ostalo. Što ranije počnemo, kasnije ćemo morati da posegnemo za jačim kremama.
  • Fluidi, baš kao i kreme, mogu da budu dnevni i noćni. Uvek treba imati u vidu da preparate za noć ne treba koristiti tokom dana, jer mogu da sadrže sastojke, poput retinola, koji ne prave dobru kombinaciju sa suncem. Iako im je struktura lakša, fluidi su vrlo efikasni, a postoje čak i oni koji su namenjeni rešavanju problema, kao što su npr. Akne.
  • Neke kozmetičke kuće fluidima nazivaju i razne bustere i slične proizvode čija je tekstura lagana, ali oni su nešto sasvim drugo. U osnovi, fluidi se od krema ne razlikuju sastojcima, već po teksturi.

Pročitajte Ponosno gazi šestu deceniju - Ketrin Zita Džouns kraljica crvenog tepiha (foto)

Serumi

  • Serumi su najintenzivniji i najskuplji, a ne moraju da se koriste tokom cele godine, već po potrebi. Najčešće su prethodnica fluidima, hidratantnim i/ili hranljivim kremama. Zahvaljujući manjim molekulima, prodiru u dublje slojeve kože, obezbeđujući efikasniju negu, zbog čega su idealni za tretiranje specifičnih potreba lica.
  • Serumi bogati hijaluronskom kiselinom, ceramidima i vitaminima, mogu dubinski hidrirati kožu, nahraniti je i „ojačati“ antioksidantima, ali će se tek krema vezati za površinski sloj kože i na taj način zadržati njenu vlažnost. Zato se kaže da se serumom tretira problem, a kremom ili fluidom jača njena prirodna zaštitna funkcija.

Ako nije naglašeno da su pogodini i za regiju oko očiju, ne treba ih nanositi na tu zonu, a ukoliko imaju bilo kakvu kiselinu, treba izbegavati i područje oko usana. 

  • Mogu da se koristi i samostalno, pogotovo oni koji su hidratantni. Takvi serumi su obično dovoljni ženama koje imaju normalnu ka masnoj koži, ali će onima čija je koža suva to biti malo, pa će dodati fluid ili kremu. Baš kao kreme i fluidi, mogu da budu podloga za šminku, ali ako nisu lepljivi. Ukoliko posle seruma ne koristimo kremu, treba staviti podlogu za makeup (prajmer).
  • Serum može da se koristi uveče i/ili ujutru, a uvek se nanosi na čistu kožu, dakle na onu na koju prethodno ništa nije naneto. Treba ih koristiti “dok ne potrošite bočicu”, jer se samo tako postiže pun efekat.

Komentari. (0)

Loading