"Zojkin stan" premijerno u BDP-u: Ana Sofrenović na pozorišnoj sceni nakon dve decenije (foto)

Autor:

12.10.2017 09:40

Foto:

Foto:



Glumica Ana Sofrenović vratila se nakon duge pauze na pozorišne daske, i to u Beogradsko dramsko pozorište gde je sinoć premijerno izveden "Zojkin stan" u režiji gošće iz Makedonije Nataše Poplavske.

"Zojkin stan" je prva premijera kojom Beogradsko dramsko pozorište otvara ovogodišnju sezonu, a Sofrenovićeva igra glavnu ulogu u muzičkom komadu rađenom prema delu Mihaila Bulgakova.

Ana Sofrenović: Uspela sam da se izborim sa depresijom i dočekam na noge

Vratila sam se u repertoarsko pozorište, što veoma dugo nisam radila. Poslednji put sam igrala u BDP 1996. u “Mišolovci”. Drago mi je što je u pitanju ovakav projekat koji je sublimirao sve što sam radila tokom ovih godina. Vrlo je otvoren i hrabar, ne može se staviti u neku fioku, kao i ja sama. Tvrdoglavo guram izraz koji razbija koncepte – rekla je Ana Sofrenović.

Bulgakovljeva tragična farsa kritički slika grupu likova koja predstavlja sve aspekte nekadašnjeg novog sovjetskog društva. Dobro je poznavao probleme života u Moskvi, u tim za njega gladnim godinama, a ideju je i dobio čitajući o racijama na kockarnice i javne kuće koje su tada otvarane u privatnim stanovima. “Zojkin stan”, koji sam pisac karakteriše kao "tragičnu bufonadu”, premijerno je izveden 1926. godine u moskovskom Teatru Vahtangov.

U predstavi pored Sofrenovićeve igraju Andrija Kuzmanović, Milan Čučilović, Milorad Damjanović, Slobodan Boda Ninković, Slađana Vlajović, Milica Milša, Sandra Bugarski, Savo Radović, Nada Macanković, Anđela Popović, Jelena Rakočević, Milica Petrović, Saša Đurašević, Arsenije Tubić, Aleksandar Stoimenovski, Miloš Lazarov, Kristina Jovanović i Ljubomir Ćustić.

Početak nove sezone i prvu ovogodišnju premijeru BDP-a, ali i povratak Ane Sofrenović na "daske koje život znače" došle su pa podrže mnoge kolege glumci i reditelji, te su sinoć u publici između ostalih bili Vesna Čipčić, Jelisaveta Orašanin, Nataša Marković, Lena Bogdanović, Marko Živić, Milica Kralj, Marko Novaković, Slobodan Ćustić i mnogi drugi.