Zijah Sokolović obeležava jubilej u Novom Sadu

Autor:

17.10.2016 20:12

Foto:

Foto:



Monodrama "Glumac... je glumac...je glumac" Zijaha Sokolovića biće izvedena 1.600 put u u klubu Fabrika, Studentskog kulturnog centra Novi Sad u sredu od 20 sati u okviru manifestaciji "Nedelja pozorišta".

Monodrama je prevedena na nekoliko svetskih jezika i igrana u više od 20 zemalja. Prošlo je više od 30 godina od prvog izvođenja monodrame u Sarajevu, koju je Zijah napravio, kako sam kaže, "želeći da se obračuna sa sobom, s vremenom, a i s prostorom u kojem je živeo".

Da bi se predstava održala na sceni tolike godine, ona mora biti pravo remek-delo, ili po rečima Pere Kvesića, to je izuzetno ostvarenje koje fascinira od prvog trenutka.

Glumac je nedavno održao promociju istoimene knjige  “Glumac… je glumac… je glumac” , a ideju da je napiše dobio je nakon što je predstava doživela uspeh.

U knjizi je sadržan integralni tekst predstave, po kojem je, kako kaže Sokolović, igralo 15 glumaca širom sveta.

Prema njegovim rečima, premijerno je prikazana pre 38 godina u okviru Filmskog festivala u Sarajevu, nakon čega je prevedena na češki, poljski, italijanski i još nekoliko evropskih jezika.

Osim Sarajeva, predstava je, podseća glumac, odigrana u svetskim metropolama, poput Beča, Pariza, Njujorka i Londona.

– Lepo je biti prepoznat na ulici i lepo je kad vam oproste saobraćajnu kaznu jer ste glumac, ali to nije suština glumca. Glumac je sredstvo kojim se prikazuju emocije lika koji igra – rekao je tom prilikom Sokolović.

Komentari. (0)

Loading