Zaustavljenost – Rok memorabilije: Otvorena izložba Petra Pece Popovića

Autor:

03.11.2017 09:31

Foto:

Foto:



Povodom pola veka od prvog objavljenog teksta rok novinara, kritičara, hroničara i publiciste Petra Pece Popovića u galeriji “Atrijum” Biblioteke grada Beograda otvorena je izložba “Zaustavljenost – Rok memorabilije”.

- Drago mi je što mogu da kažem da je generalna proba moje sahrane uspela – nasmejao je odmah prisutne Peca Popović, koga mnogi smatraju sivom eminencijom jugoslovenske i srpske rok muzike.

Žao mi je samo što na izložbi nisam uspeo da prenesem sve emocije i radost kada sam, na primer, sa redakcijom magazina "Rok“ organizovao prvi koncert Bajage i "Instruktora“ 1984. u Domu sindikata ili kada je Džoan Baez učila da svira "Ima neka tajna veza“ samo zbog Jadranke Stojaković - rekao je Popović.

Na izložbi je kroz artefakte iz lične Popovićeve arhive prikazano 50 godina njegovog bavljenja rokenrolom, kao hroničara zbivanja, svedoka i tumača mnogih događaja u rokenrolu u zemlji i svetu.

Petar Peca Popović, novinar, rok kritičar, publicista i kolumnista autor je knjige “Rokopisi” i sa Mihajlom Pantićem koautor knjige “Biti rokenrol”.

Autor je i više priča i eseja u kultnim rok časopisima “Džuboks” i “Rok”, na prvom muzičkom radiju 101 – programa Radio Beograda i na prvoj alternativnoj televiziji OK kanala.

Ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Izložba koja je okupila brojna imena naše kulturne, političke  i rok scene biće otvorena do 13. novembra.