Za balerinu Aju Jung francuski orden književnosti i umetnosti

Autor:

21.10.2016 15:55

Foto:

Foto:



Ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro uručiće 27. oktobra u svojoj rezidenciji direktorki Beogradskog festivala igre Aji Jung orden književnosti i umetnosti, u rangu viteza, najavila je danas ambasada, prenosi Tanjug.

Aja Jung, rođena u Beogradu, završila je Baletsku školu u Beogradu, u klasi pedagoga Marije Janković. Dvogodišnju stipendiju Škole Džofri baleta (Joffrey Ballet School) u Njujorku dobila je 1988. godine i tokom usavršavanja u Njujorku, paralelno je bila uključena u programe Univerziteta Džulijard, Baletskog instituta Njubert pri Karnegi Holu (Neubert Ballet Institute) i Brodvejskog centra za igru (Broadway Dance Center).

Povratak u Evropu joj je doneo ulogu u mjuziklu “Starlajt Ekspres” u Bohumu u Nemačkoj, a karijeru slobodne igračice i koreografa započela je početkom devedesetih godina u beogradskom pozorištu Atelje 212.

Bila je producent, koreograf i izvođač u četiri celovečernje plesne produkcije i sa svojim predstavama ostvarivala je preko 150 nastupa godišnje u zemlji i inostranstvu.

U Međunarodnom savetu za igru pri UNESCO radila je od svoje 23. godine, na različitim pozicijama u Francuskoj i Grčkoj, a zatim je od 2000. godine bila zadužena za region Jugoistočne Evrope i uspostavljanje veza među zemljama bivše Jugoslavije. U dva navrata je bila imenovana za ambasadora igre ispred ove organizacije.

Aja Jung je od 2010. godine na poziciji potpredsenice evropskog odseka Svetske plesne alijanse - WDA Europe, ITI UNESCO sa sedištem u Rimu. Jedan je od osnivača i umetnički direktor festivala "Corfu Fest" na Krfu (2002-2007) i osnivač i direktor Beogradskog festivala igre (od 2003. godine), danas jednog od najprestižnijih festivala umetničke igre u svetu.

Aja Jung je i direktor Nacionalne fondacije za umetničku igru, osnovane odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije, 2009 godine.

Jungova je nosilac nekoliko važnih međunarodnih priznanja i vršilac nekoliko značajnih funkcija u međunarodnim i domaćim organizacijama.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading