Vojin Ćetković: Porodica je spas

Autor:

26.02.2017 15:40

Foto:

Foto:



Večeras (20.00) na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta je premijera predstave "Don Žuan" Žan-Batista Poklena Molijera u režiji Gorčina Stojanovića.

Premijera „Don Žuana“ u JDP: Sergej i Vojin, provereno dobra kombinacija

Lik Zganarela (koji je Molijer pisao za sebe i rado ga igrao) tumači Sergej Trifunović, a naslovnu rolu Vojin Ćetković. Govoreći o komadu, predstavi, ovoj ulozi, Ćetković, između ostalog za Blic.rs kaže:

- Motivisali su me i poneli i lični razlozi. Bez obzira na to što je velika literatura u pitanju, veliki naslov, podelu, reditelja, glumac ima i lični razlog.

A to je?

- Hteo sam da govorim o nečemu što mene tišti, a to mi ovaj komad, koji je vrlo aktuelan, pruža. Bezidejnost ovog vremena je poražavajuća, licemerje takođe - Don Žuan se hvata ukoštac sa tim. U monologu na kraju komada se ističe, parafraziram - sudiću drugim ljudima, goniću neprijatelje svim sredstvima, govoriću lepo samo o sebi, meriću svet svojim merilima...

Posle 20 godina ponovo igrate sa Sergejem Trifunovićem?

- Cela ekipa je tri meseca provela u krvavom poslu. Što se Sergeja i mene tiče, dugo se znamo. Nije bilo lako uhvatiti korak za dvojicu ljudi različitih energija, senzibiliteta, života, stavova a prijatelji su i vole se. Posle 20 godina igramo zajedno. Za tih 20 godina mnogo toga se dogodilo. Bilo je u početku raskoraka, ali u poslednje vreme pretvorili smo to u prednost. Jer mislim da je tih 20 godina radilo za nas i da se to na sceni vidi.

Pominjali smo aktuelnost "Don Žuana"...

- Da, komad je izuzetno aktuelan, ali pozorište je pre svega umetnost.

Vaša uloga?

- Igram čoveka koji traži inspiraciju i ima ogromnu glad za slobodom. Želju i žudnju za slobodom. Gnuša se licemera i svih tih pokretača moći u društvu.

Vojin Ćetković: Samo da ne umrem u bedi, kao što umiru pojedini glumci

Nalazi li snage da se suprotstavi?

- On jednostavno nije rođen za ovakav svet. Kao i svaki heroj. On je ovde heroj, Zganarel je antiheroj.

Neki detalj iz njihovog odnosa?

- Recimo, naš Don Žuan ponudi Zganarelu slavnu smrt. Međutim, Zganarel to odbije. Kaže, bolje da ja pojedem još koju čorbu u životu...

A kako Vojin Ćetković sagledava ono što čini realnost, ovaj trenutak koji živimo?

- Besmislenost. Totalna besmislenost. Ono što mene zanima i čime se branim od ovolike gluposti i bezidejnosti je povlačenje, što bi se reklo, u osnovnu ćeliju društva. Porodica, svoj svet. Jedini spas vidim u tome. Nemam više ambicija ni zabluda što se tiče političke situacije. Smatram da apsolutno treba da kritikujem svaku vlast.


Umetnik bi trebalo da na tako nešto ima pravo...

- Ne samo pravo. Zadatak je umetnika da ukazuje na probleme. Ne da ih rešava, ne da propagira, nego da ukazuje. Što sam stariji više ne mogu da učestvujem, budem deo nečega što je protiv nečeg drugog. Želeo bih da budem za nešto. A takav izbor nemam. Naš zadatak je da sa scene govorimo istinu. Konkretno, "Don Žuan" to radi.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading