Uručena Ninova nagrada Ivani Dimić: Ovo štivo stvarala sam kao mozaik dijaloga i proze

Autor:

23.01.2017 22:40

Foto:

Foto:



Dobitnici 63. NIN-nove književne nagrade, Ivani Dimić svečano je uručeno ovo priznanje koje je, prema oceni žirija, zaslužila za roman "Arzamas" - štivo koje se na emotivan i intiman način bavi odnosom majke i ćerke.

Ceremoniji u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovale se brojne zvanice iz kulturnog i javnog života, kao i raniji dobitnici ove prestižne književne nagrade, prenosi agencija Beta.

Seka Sablić otkrila gde je njeno parče raja

Žiri je podsetio na obrazloženje za dodelu nagrade prema kojem je "takav odnos majke i ćerke, začudo, u srpskoj književnosti retko kada izdašnije i umetnički uspelije obradjivan".

Tihomir Stanić, Seka Sablić i Anica Dobra čitali su odlomke iz knjige "Arzamas"

Autorka je ukazala da roman govori o demenciji majke koja umire i o ćerci koja te teške trenutke proživljava s njom.

-Ovo štivo stvarala sam kao mozaik sklopljen od dijaloga i proze, ukazala je Dimić i dodala da je ovako prestižna nagrada svakako vrhunski momenat u životu pisca.

Odluku o dobitniku 63. NIN-ove nagade doneo je žiri u sastavu Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica.

Jelica Sretenović: Volim mlade koji se ne mire s mediokritetskim merilima današnjice

U najužem izboru za roman godine bila su četiri pisca – Vladan Matijević za roman "Susret pod neobičnim okolnostima", Ivana Dimić za "Arzamas", Vladimir Tabašević za "Pa kao" i Vladislav Bajac za delo "Hronika sumnje".

Ovogodišnja laureatkinja Ivana Dimić rodjena je 1957. godine u Beogradu, gde je 1982. diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Komentari. (0)

Loading