U čast "princa glume". Retrospektiva filmova Nebojše Glogovca u Kinoteci

Autor:

05.03.2018 13:57

Foto:

Foto:



Program "Sećanje na... Nebojša Glogovac (1969-2018)" biće organizovan od sutra do 9. marta u Jugoslovenskoj kinoteci kada će biti prikazani neki od filmova po kojima će publika pamtiti Glogovca.

Na programu će biti ostvarenja "Nebeska udica" u režiji Ljubiše Samardžića, "Ubistvo sa predumišljajem" Gorčina Stojanovića, "Bure baruta" Gorana Paskaljevića, "Munje" i "Kad porastem biću kengur" Radivoja Andrića, "Klopka" Srdana Golubovića, "Hadersfild" Ivana Živkovića, "Kenjac" Antonia Nuića i "Žena sa slomljenim nosem" Srđana Koljevića.

“Evo meni moga vojvode”: Dirljivo sećanje Nebojše Glogovca na detinjstvo i rodno Trebinje

Nebojša Glogovac preminuo je 9. februra u Beogradu.

Na filmu je debitovao epizodom u filmu "Vukovar, jedna priča" Bore Draškovića, a sledile su uloge u sledećim naslovima: „Ubistvo s predumišljajem“, „Do koske“, „Spasitelj“, „Bure baruta“, „Ranjena zemlja“, „Normalni ljudi“, „Munje!“, „Bumerang“, „T. T. Sindrom“, „Kad porastem, biću Kengur“, „Država mrtvih“, „Sutra ujutro“, „Optimisti“, „Klopka“, „Hadersfild“, „Tećnotise: Edit i ja“, „Kenjac“, „Žena sa slomljenim nosem“, „Sedamdeset i dva dana“.

“Glogi, pišem nešto za nas, pa da odigramo ili ovde ili tamo”: Emotivno pismo Žarka Lauševića Glogovcu


Igrao je i u filmovima „Beli, beli svet“, „Kad svane dan“, „Artiljero“, „Krugovi“, „S/kidanje“, „Ðečaci iz ulice Marksa i Engelsa“, „Jednaki“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Enklava“, „Za kralja i otadžbinu“, „Otadžbina“, „Oslobođenje Skoplja“, „Ustav Republike Hrvatske“, „Saga o tri nevina muškarca“, „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“.

U postprodukciji su i filmovi „Južni vetar“, „Apsurdni eksperiment“ i „Zaspanka za vojnike“.

Za glavnu ulogu u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića dobio je 2017. godine Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja - Filmskih susreta u Nišu, a nagrađen je i u Puli, Italiji i Engleskoj.

Rajko Grlić o Glogovcu: S blagim osmijehom u očima, polagano i bez nametanja, jednostavno nas je “kupio”

Gran pri Naisa osvojio je na 45. Filmskim susretima 2010. za ulogu u filmu „Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Koljevića.

Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja.

Bio je umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina. Njegov odlazak u zenitu glumačke zrelosti ogroman je gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja, ističu iz Kinoteke.

Maja Gašić

Autor