Tijana Palkovljević Bugarski: Jednostavno mi nije bilo suđeno da budem majka ženskog deteta

Autor:

22.06.2017 20:03

Foto:

Foto:



Upravnica Galerije Matice srpske u intimnoj abecedi otkriva zašto uvek treba da postoji druga šansa, kako je ispunjena ponosom što je Novi Sad proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. i zbog čega mašta o žurki na kojoj bi s prijateljima obeležila lične i profesionalne uspehe 

A - Auto. Prolazim ponovo abecedu s trećim detetom. Uvek se čudim zašto je auto prva dečja asocijacija na slovo “a”. A ja prva bez njega ne mogu ni jedan dan.

B - Bernhard Šlink. Moj omiljeni pisac čije knjige rado čitam. Neverovatna lakoća saopštavanja životnih istina koja me uvek iznova očara ali i podseti na suštinske vrednosti.

C - Cipele. Nešto bez čega se ne može a što život svake žene čini lepšim. Ništa me ne usrećuje kao par dobrih cipela.

Č - Čovek mog života. Neko na koga mogu da se oslonim, ko me podržava, ko me sluša kad sam tužna i srećna i zasmejava. Ko je uvek tu, i u dobru i u zlu.

Ć - Ćerka. Jedan od neostvarenih snova. Jednostavno mi nije bilo suđeno da budem majka ženskog deteta. Ali zato imam sestru i njenu ćerku. Biti tetka je ipak privilegija.

D - Druga šansa. Nešto čemu se treba nadati kao rešenju iz naizgled bezizlaznih situacija. Treba samo imati hrabrosti i upustiti se u potragu! A druga šansa uvek postoji!

Dž - Džaba ste krečili. Čuveni grafit čiju poruku imam u glavi svaki put kad nešto radim, jer ne volim besmislene stvari i uzaludno potrošeno vreme. Volim rezultat - trajan i postojan.

Đ - Đurđevdan. Moja devojačka slava, najlepše porodično okupljanje koje se ne zaboravlja. Đurđic. Moja nova slava i moja nova familija.  

E - Evropska prestonica kulture 2021 - moj Novi Sad. Presrećna sam što sam učestvovala u procesu osvajanja te titule i što učestvujem u njenoj realizaciji. Ipak, najsrećnija sam što ćemo tu titulu ostaviti kao nasleđe gradu i što će Novi Sad zauvek biti evropska prestonica kulture. Jer Novosađani to zaslužuju.

F - Film. Sedma umetnost kao najlepša razbibriga. Način da se provede savršeno veče u bioskopu ili kod kuće. Da se nešto novo doživi, razonodi, otputuje, isplače, nasmeje. Obožavam da gledam filmove.

G -  Galerija Matice srpske. Moja druga kuća. Moj posao. Moja ljubav. A sada nakon adaptacije fasade i ponovnog otvaranja za javnost - ponos nacije.

H -  Hvala. Ta divna reč kojom se iskazuje plemenito osećanje zahvalnosti. Sve se ređe čuje a važna je! Volim da je izgovaram jer menja ljudima izraz na licu.

I - Izazovi. Verujem da ne postoje problemi, već samo izazovi, a onda kreativnost kako ih rešiti. Jer nema nerešivih problema, postoji samo mnogo različitih pristupa u rešavanju izazova. 

J - “Jami distrikt”. Predstava Kokana Mladenovića koja me je ostavila bez teksta i daha. Istovremeno surova i potresna, a opet beskrajno duhovita. Savršena gluma i zbog teme obavezna lektira.

K - Klopica, kako moja deca s oduševljenjem zovu hranu. Moj najveći greh, kome ne mogu da odolim jer beskrajno u njoj uživam. Naravno, samo kada je ukusna i kad je u dobrom društvu.

L - Laž. “Kad ne znaš šta da kažeš, a ti kaži istinu”, rečenica je moje prethodnice na mestu upravnice Galerije Matice srpske. Mnogo je volim, često citiram, i od kada je primenjujem, mnogo mi je lakše u životu.

Lj - Ljubav. Pokretač, inspiracija, leptirići u stomaku. Bez ljubavi nema života.

M - Mama. Najvažnija žena u mom životu i najvažnija uloga u mom životu. Druge uloge igraš pa prestaneš, a ovu kad odabereš, igraš svakog dana do kraja života.

N - Nakit. Velika strast. Bez njega se nikad ne vratim s putovanja. Bez njega ne izlazim iz kuće. Ulepša mi svaki dan.

Nj - Njujork - centar sveta. Grad koji me je opredelio da odaberem istoriju umetnosti za životni poziv. Bilo je to prilikom susreta s delima Manea i Monea u Metropoliten muzeju.

O - “O tome ću misliti sutra”, čuvena rečenica Skarlet O’Hare koju često primenjujem kad nemam rešenje. Jer jutro je uvek pametnije od večeri.

P - Prijatelji. Nemam ih mnogo pravih. Svega nekoliko iz različitih faza života, ali su svi posebni. To su osobe za koje sam spremna da učinim sve, iako mnoge vrlo retko viđam. Iskreno verujem u snagu prijateljstva i mirno spavam jer znam da sam uz njih uvek sigurna.

R - Roditelji. Moj tata je govorio da je u životu najvažnije izabrati roditelje. Ja sam imala izuzetnu sreću s tim izborom i zato za sebe kažem da sam žena rođena pod srećnom zvezdom.

S - Samo me nemojte lagati. U životu, privatnom i poslovnom, sve mogu da razumem, osim laži. I sve mogu da rešim, ali me laž ostavlja bez teksta.

Š - Šnenokle. Omiljena poslastica detinjstva. Nešto što niko ne zna da napravi kao moja tetka.

T - Tim. Mala grupa ljudi, posvećenih i vrednih, koja svaki posao čini mogućim. Moj tim u Galeriji Matice srpske je moja radost i osnova uspeha naše ustanove, jer bez timskog rada nema profesionalnog kvaliteta i vrhunskih dostignuća.

U - Uzor. Neko koga sledite, kome se divite i koga poštujete. Imam ih nekoliko u privatnom i poslovnom životu. Kad ne znam šta da uradim, pomislim šta bi oni učinili u toj situaciji.

V - Vermer. Taj čudesan slikar detalja i savršenih kompozicija koje svi pamte! Umetnik koji je naslikao mali broj slika ali vrhunskog kvaliteta i prepoznatljivog stila. To je za mene uzorni model profesionalnog delovanja.

Z - Zlo, kao najgora ljudska osobina, koje se plašim baš kao i gluposti. Ničim izazvano a destruktivno, jer nikad ne donosi ništa dobro. Klonim se zlih ljudi i zaobilazim ih u širokom luku.

Ž - Žurka. Maštam o velikoj žurki koju ću prirediti za sve ljude koje mnogo volim, uz neku divnu muziku i savršenu klopicu, da proslavim sve svoje uspehe i podelim sreću s prijateljima! Čekam samo neke bolje dane da se sve kockice sklope pa da ostvarim i taj san.

M G

Autor

Komentari. (0)

Loading