Suparnici u životu i na platnu: Otkriven tajni portret ispod Lenjinove slike

Autor:

18.11.2016 14:20

Foto:

Foto:



Ruski restauratori otkrili su nešto neverovatno tokom restauracije slavne slike Vladimira Lenjina. Ispod nje su naime pronašli portret njegovog zakletog neprijatelja, cara Nikolaja Drugog.

Car Nikolaj Drugi i vođa boljševičke revolucije iz 1917. Vladimir Lenjin delili su isto platno gotovo ceo vek, prenosi Planeta.

Ova tajna otkrivena je sasvim slučajno tokom nedavne restauracije, na kojoj su angažovani stručnjaci sa Štiglicove akademije umetnosti i industrije u Sankt Peterburgu.

Naime, kada je Lenjin umro 1924, sovjetski umetnik Vladislav Izmailovič dobio je zadatak da preko portreta Nikolaja Drugog naslika Vladimira Iliča Lenjina. Na sreću, slikar je ignorisao to naređenje. Naslikao je Lenjina, ali s druge strane platna, i tako sačuvao carev portret.

- Bio je odličan umetnik. Shvatao je da se vremena menjaju, pa je koristio boje koje se lako spiraju i naneo nekoliko slojeva, pa je spasao prelepi portret Nikolaja Drugog. Sigurno je znao da očuvanjem carevog portreta reskira vlastiti život. Da ga je neko tada otkrio, strijeljali bi ga na licu mesta - izjavio je Vasilij Kičedzi, rektor akademije Štiglic, a prenosi Planeta.

Sačuvani carev portret naslikao je 1896. ruski umetnik Ija Galkin. Iako je platno oštećeno 70-ih godina prošlog veka, restauracija je počela tek 2013. godine. Međutim, carev portret na pozadini otkriven je tek kad je slika skenirana rendgenom.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading