Slavni američki reditelj Ejbel Ferara otvara 11. Beldoks

Autor:

03.05.2018 16:19

Foto:

Foto:



Slavni američki reditelj Ejbel Ferara otvoriće 7. maja u Centru „Sava“ 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma – Beldoks, nakon čega će biti prikazana dva srpska dokumentarca - „Slatko od Ništa“ Borisa Mitića i „Poslednja avantura Kaktus Bate", Đorđa Markovića.

Festival će zatvoriti još jedno domaće ostvarenje "Okupirani bioskop", Senke Domanović, a u okviru Srpskog takmičarskog programa biće prikazani i "Vodič kroz crnu rupu", Zlatka Pranjića i Aleksandra Nikolića, "4 godine u 10 minuta", Mladena Kovačevića, "Doći će žuti ljudi sa istoka i piće vodu sa Morave", Tanje Brzaković, "Kad dođu sviđe", Biljane Tutorov i "Čarobnjak iz Mutnja", Branka Lazića.

Oni će se takmičiti za nagrade u tri kategorije - za najbolji film, najbolju kameru i najbolju montažu.

Najbolje će izabrati žiri koji čine reditelj Stefan Malešević, Agnes Vajldenštajn (Doc Lisboa) i direktor „Zagrebdoksa“ Nenad Puhovski.

Direktor Beldoksa, Mladen Vušurović, konstatovao je vanredno dobru godinu za srpsku dokumentaristiku, a naglasio je da će Beldoks imati 134 gosta, pri čemu Ejbel Ferara i austrijski reditelj Ulrih Zajdl prvi put dolaze u Beograd.

Maja Gašić

Autor