Renati Ulmanski nagrada za životno delo "Joakim Vujić"

Autor:

25.05.2017 15:30

Foto:

Foto:



- Ne volim reč publika, više volim reč gledalac - rekla je Renata Ulmanski sinoć na sceni Knjaževsko-srpskog teatra primajući statuetu "Joakim Vujić", nagradu za životno delo. 

- Ovo veliko priznanje učinilo je da sam, bar za korak, bliže svojim uzorima. Velikoj glumici rođenoj u Kragujevcu Ljiljani Krstić, Miri Banjac, Đuzi, Mileni, Bori.... Više od 60 godina stojim pred gledaocima. Nisam volela reč publika, više volim reč gledalac. Jer gledalac je taj koji u mojim očima traži svoje tuge, smeh... Ako se dogodilo da su nailazili na prazne, oprostite, nisam mogla bolje - kazala je laureatkinja nagrade.

Dodala je potom da je Joakim Vujić obeležio njenu karijeru, več na početku u "Ateljeu 212" gde je igrala u predstavi "Teatar Joakim Vujić", zatim na televiziji gde je rađena "Kreštalica" i drugi naslovi a potom istakla, citirajući tog velikana i njegove reči o značaju pozorišta i čovekovoj potrebi za njim, da i mi danas, 250 godina kasnije, šaljemo "istu molbu, zahtev, opomenu".

A onda je, praćena gromkim, dugim aplauzom publike na nogama prisutnima u prepunoj sali kragujevačkog pozorišta govorila "Molitvu pred Topčiderskom crkvom" Isidore Sekulić, koja se završava rečima: "Kao reka je čovek, bez dna i mulja ne postoji".

Prethodno je Miloš Krstović, upravnik Knjaževsko-srpskog teatra, u svečarskom tonu napomenuo da je žiri u obrazloženju istakao da je Renata Ulmanski omiljena umetnica svih generacija sa višedecenijskom uspešnom karijerom filmske, televizijske i pozorišne glumice.

- Pozorišne scene na kojima je igrala oplemenila je svojom umetničkom jednostavnošću, bojeći dramske likove osobenim šarmom i toplinom. Svojim dugogodušnjim posvećenim glumačkim angažmanom i postignutim umetničkim rezultatima Renata je dala izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji - kazao je Krstović.

Odluku je doneo žiri u sastavu Vojo Lučić (predsednik), Željko Jovanović, Marija Soldatović, Ivana Nedeljković i Čedomir Štajn.

Nagrada se dodeljuje od 1985. godine, a među laureatima su Miloš Žutić, Ljiljana Krstić, Aleksandar Popović, Petar Kralj, Bora Todorović, Vida Ognjenović, Mira Stupica, Dejan Mijač, Dušan Kovačević, Mira Banjac, Milena Dravić i drugi.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading