Remek-delo Gustava Malera: Deveta simfonija pod palicom Gabrijela Felca na Kolarcu

Autor:

25.01.2018 19:00

Foto:

Foto:



Šef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija izvešće Devetu simfoniju Gustava Malera, u petak 26. januara u Zadužbini Ilije Kolarca. Publika će imati priliku da uživa u delu koje je kompozitor Alban Berg opisao kao "nešto najlepše što je Maler ikada napisao".

- To je veliki izazov za nas, ova Malerova simfonija jedno je od onih „svetih“ remek dela simfonijskog repertoara. Suočavanje jednog dirigenta sa kompleksnim Malerovim simfonijama je pitanje zrelosti. Ja sam ih dugo i detaljno izučavao, još od svoje dvanaeste godine, ali sam se usudio da ih dirigujem tek dvadeset godina kasnije i do sada sam ih sve izveo. Skoro svih devet simfonija izvodim dosta često što me čini veoma srećnim dirigentom - rekao je Gabrijel Felc.

Malerova Deveta simfonija je poslednje delo koje je kompozitor u celosti završio pre svoje smrti i tako postala deo mita o kobnoj Devetoj simfoniji u životima kompozitora kao što su Betoven, Šubert, Brukner i Dvoržak. U manuskriptu simfonije napisao je „Zbogom! Zbogom“ koje ima brojna tumačenja - oproštaj od preminule ćerke, od sopstvenog života, predviđanje neizbežnog kraja romantičarske epohe, pa čak i stradanja Prvog svetskog rata.

Koncert Beogradske filharmonije u potpunosti je posvećen najvećoj muzičkoj ličnosti dvadesetog veka.

Maja Gašić

Autor