"Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića ovenčan još jednim priznanjem

Autor:

17.08.2017 14:46

Foto:

Foto:



Nagradu za najbolji scenario na 41. Festivalu filmskog scenarija dobio je Bojan Vuletić za "Rekvijem za gospođu J“. Druga nagrada pripala je Vuletu Žuriću i Goranu Markoviću, za ostvarenje "Slepi putnik na brodu ludaka“.

Prvu nagradu na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji osvojio je Bojan Vuletić za ostvarenje Rekvijem za gospođu J.

Bojan Vuletić: Ljubav nije nešto što se hoće ili neće – nego nešto što se ili mora, ili ne može

- Scenario hirurški precizno disecira priču o depresiji jedne od nas, žene izgubljene u limbu tranzicije kojoj, izgleda, nema kraja. Bez imalo patetike, sa minimalnim dramaturškim sredstvima, film uspešno generiše jaku emociju, što odavno nismo imali prilike da vidimo u našoj kinematografiji - navodi se u obrazloženju žirija u sastavu producent i magistar nauka iz oblasti umetnosti filma Filip Dautović (predsednik), reditelj i scenarista Stevan Filipović i dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj Milan Jelić.

Druga nagrada 41. izdanja festivala otišla je u ruke autora scenarija ostvarenja nastalog u produkciji Radio-televizije Srbije "Slepi putnik na brodu ludaka" Vuleta Žurića i Gorana Markovića.

Žiri ističe da scenario ovog ostvarenja nudi novu perspektivu jednog burnog istorijskog trenutka tadašnje Srbije "uz obimno istraživanje autentične građe i uspešnu integraciju fiktivnih likova u narativ“.

Ostvarenja "Jesen samuraja" (scenario Dimitrije Vojnov i Danilo Bećković) i "Igla ispod praga" (Ivan Marinović) dele treću nagradu.

Specijalnu nagradu poneo je film "Afterparti" scenariste Luke Bursaća, za eksperimentisanje sa tradicionalnom dramaturškom formom i autentičan, gotovo dokumentarni, prikaz života i priključenija beogradskih klabera.

Rimski zlatnik, koji za specijalni doprinos festivalu dodeljuje grad Vrnjačka Banja, ove godine odlazi u ruke glumca Milana Vasića.