"Rečnik tehnologije" na izložbi u galeriji Pro3or (foto)

Autor:

17.01.2018 09:21

Foto:

Foto:



Izložba “Hermetika Rečnika tehnologije i zastarela modernost utopije Jugoslavije” otvorena je u galeriji Pro3or u Beogradu, a posvećena je nedavno ponovo otkrivenom "Rečniku tehnologije" kao suštinskom stvaralačkom obeležju tranzicionog perioda 1979-1982.

"Rečnik tehnologije", objavljen maja 1981. godine, okrenut je razmatranju globalne tehnološke civilizacije, kao i utopijskog karaktera Jugoslavije. U celini je ispisan rukom, a njegovi autori bili su nepoznati. U januaru 1982. godine tajna radna grupa iznela je na političkim forumima optužbe protiv "Rečnika tehnologije" koje su dovele do ostrašćenih medijskih napada te publikacije, koja je od tada do danas uvijena u veo zaborava.

Izložba, koja je galeriji Pro3or otvorena do 26. januara, rezultat je autorskoga rada kolektiva Heptadekagon koga čine: Aleksandar Petrović, Aleksandra P. Stevanović, Dimitrije Vujadinović, Dejan Vukelić, Dragan Bulatović, Milan Popadić.

Uz stranice "Rečnika tehnologije", izložba obuhvata i multimedijske i multigeneracijske reakcije na njegov nastanak i nestanak, kao i raznovrstan tribinski program, premijere dokumentarnih emisija, autorska vođenja i radionice.