Radmili Bakočević nagrada za izuzetan doprinos muzici

Autor:

28.01.2017 13:47

Foto:

Foto:



Nagrada "Muzika Klasika" za 2016. godinu za izuzetan doprinos klasičnoj muzici pripala je vokalnoj umetnici Radmili Bakočević. Najbolji orkestar u 2016. je ansambl "Metamorfozis", izdavač godine RTS, knjiga "Stereofonija i praksa" Ljubinka Gordića i Zdravka Maljkovića.

Koncert godine je, prema oceni agencije i revije "Muzika Klasika", opera "Suton" Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradić, izvedena u Operi i teatru "Madlenianum", u okviru Bemusa.

Muški izvođač 2016. je violista Saša Mirković, ženski pijanistkinja Rita Kinka, dok je najbolji mladi izivođač u protekloj godini bio klarinetista Vasa Vučković.

Kompozitor godine je Svetlana Savić za kompoziciju "O vukovima i vozovima", kompozitor godine za primenju muziku Vladimir Pejković, nagrađen za koncert "Retrospektiva" u Studiju 6.

Najbolji orkestar u 2016. je ansambl "Metamorfozis", izdavač godine RTS, knjiga "Stereofonija i praksa" Ljubinka Gordića i Zdravka Maljkovića, a najbolji album trostruki autorski kompakt-disk "Trajanje" Vladimira Tošića.

Nagrađeni su i Međunarodna tribina kompozitora kao muzički festival godine, "Piano summer fest" u Vranju - muzički festival od regionalnog značaja, muzički kritičar Radio Beograda 2 Zorica Premate.

Operu "Suton" Stevana Hristića režirao je Nebojša Bradić

Medij godine za afirmaciju umetničke muzike je Radio Beograd 2, organizator godine Fakultet umetnosti u Nišu za koncertnu sezonu, a muzička institucija godine Udruženje kompozitora Srbije.

Nagrada "Muzika Klasika" ustanovljena je 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije.

Osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Nagrada "Muzika Klasika" se šesti put dodeljuje, a laureatima će biti uručena 2. februara u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Komentari. (0)

Loading