Prozor otvoren u svet: Zatvaranje Meseca Frankofonije u Ambasadi Francuske

Autor:

30.03.2017 11:59

Foto:

Foto:



Ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro izjavila je danas na prijemu u čast Frankofonije da 100.000 đaka u Srbiji uči francuski jezik, dodajući da je "Frankofonija prozor otvoren u svet".

U obraćanju zvanicama na svečanosti kojom je obeležen završetak Meseca Frankofonije u rezidenciji Ambasade Francuske, Kristin Moro je rekla da naglasak stavlja na francuski jezik koji đacima koji ga uče, omogućava da učestvuju u mnogobrojnim kulturnim i naučnim programima, ali je i most ka dvojezičnoj nastavi u Srbiji.

- Frankofonija je i radost i zajedništvo i otvorenost. Frankofonija je prozor u 58 zemalja, prozor otvoren u svet i omogućava pristup na pet kontinenata - rekla je ambasadorka Francuske.

Kako je navela Moro, Frankofonija je u martu 2017. obeležena u Beogradu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kladovu, Kragujevcu, Kuršumliji, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Požarevcu i mnogim drugim gradovima u Srbiji.

Ona je zahvalila ministarstvima kulture i informisanja, i spoljnih poslova Srbije na podršci, a posebno ambasadama Švajcarske i Kanade, kao i drugim partnerima.

Na prijemu kojem su bile diplomate, zvanice iz kulture, nauke i obrazovanja, uručene su nagrade za frankofoni diktat i proglašen je pobednik takmičenja za frankofonu pesmu.

 

Frankofonija ima za prioritet promovisanje francuskog jezika i okuplja zemlje koje dele i zajedničke vrednosti demokratije i ljudskih prava.

Francuski se promoviše kao jezik međunarodne komunikacije, obrazovanja i podrške intelektualnom, naučnom i kulturnom razvoju.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading