Promocija knjige "Mrtvi" Slobodana Novakovića

Autor:

05.05.2017 10:26

Foto:

Foto:



Na desetogodišnjicu smrti Slobodana Novakovića sinoć je u u Galeriji RTS-a promovisana njegova knjiga "Mrtvi".

Na desetogodišnjicu smrti doajena Radio-televizije Srbije, dramaturga, reditelja i pisca Slobodana Novakovića u izdanju RTS Izdavaštva pred čitaoce posthumno je izašao Novakovićev rukopis "Mrtvi".

Ovu zbirku tekstova o konkretnim ličnostima koji su nekad hodali beogradskim ulicama i u međuvremenu postali deo predanja sabrao je autorov sin reditelj Marko Novaković u 20 priča, podeljenih u dva ciklusa: San i Java.

Svaku priču odnosno ličnost u knjizi prati crtež slikara i ilustratora Slavka Krunića.

Prvi deo knjige, "San", čine kratke priče, u njima fikcija odnosi prevagu nad faktografijom, a sećanje se povlači u drugi plan ustupajući mesto književnom pripovedanju. U "Snu", legende Beograda, Novakovićevi savremenici, prijatelji i poznanici pored onoga što su stvarno bili, postaju i likovi iz mašte, protagonisti fantazmagoričnih, snolikih scena koje njihov život i umetničku misiju na jedan dublji način osmišljavaju i tumače.

Drugi deo knjige "Java" čine esejistički tekstovi prožeti obiljem memoarske građe u kojima Novaković nastoji da osvetli deset važnih ličnosti i njihov doprinos našoj dramskoj i proznoj književnosti, pozorištu, filmu i televiziji.

Fascinantno je umeće autora da pronađe onu pravu, esencijalnu metaforu koja nam tumači čitav opus i životni poduhvat jednog umetnika.

Testamentarna knjiga dramaturga, reditelja i književnika Slobodana Novakovića, iz štampe je izašla na desetogodišnjicu njegove smrti u izdanju RTS-a, kuće u kojoj je Novaković istrajao tri decenije života.

Na večeri posvećenoj bogatom stvaralaštvu Novakovića kojim je zauvek upisao svoje ime u srpsku kulturu, govorili su esejista, dramski pisac, filmski i književni kritičar Srđan Vučinić, urednik u redakciji filmskog i serijskog programa RTS-a i filmska kritičarka Sandra Perović, odgovorni urednik RTS Izdavaštva Dragan Inđić i reditelj Marko Novaković.

Odlomke iz knjige čitao je glumac Miodrag Miki Krstović.

Pored neospornih pripovedačkih kvaliteta autora, knjiga "Mrtvi", koju je među korice predano sabrao i priredio Novakovićev sin, reditelj Marko Novaković, verovatno je i najbolje podsećanje na ukupan doprinos srpskom filmu, televiziji, satiri i likovnoj kritici Slobodana Novakovića. Priče Novakovića o ljudima sa beogradskog asfalta upotpunjuje predstavu o nesvakidašnjoj ličnosti autora koje ćemo se uvek rado sećati – kao metafore za sebe.

Promociji su prosustvovale istaknute ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

 

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading