Program Kreativna Evropa drugi put podržao Palićki filmski festival

Autor:

08.05.2018 10:31

Foto:

Foto:



Na poslednjem konkursu za filmske festivale programa Kreativna Evropa i potprograma MEDIA za podršku filmskim festivalima, finansiranom od strane Evropske Komisije, Festival evropskog filma Palić je dobio sredstva u visini od 46.000€ za razvoj i unapređenje manifestacije.

Ovo je drugi put u tri godine da je FEF Palić prepoznat kao jedan od najznačajnjih festivala u ovom delu Evrope. U konkurenciji od 84 filmska festivala iz Evrope FEF Palić je ušao među 35 kojima su ova sredstva dodeljena. Naša zemlja je postala punopravni član ove institucije u decembru 2015. a festival na Paliću je 2016. bio prva kulturna manifestacija u Srbiji koja je dobila podršku.

U obrazloženju stručnog tima koji je vrednovao pristigle projekte, između ostalog, stoji:

-Festival posebno obraća pažnju na mladu publiku. Kvalitet sadržaja i njegova raznovrsnost su visoki. Diseminacija je dobra zahvaljujući redovnoj saradnji sa drugim festivalima i institucijama kao i celogodišnjem menadžementu. Struktura organizacije je adekvatna i poseduje potrebno iskustvo da realizuje ovakav projekat.

Predstojeće, jubilarno, 25. izdanje Festivala, održaće se od 14. do 20. jula kraj jezera Palić i u Subotici. Publiku ove godine očekuju u skladu sa značajnim jubilejom brojne prateće edukativne i zabavne aktivnosti i naravno relevantna selekcija najboljih evropskih filmova u nekoliko programa uz veliki broj gostiju iz cele Evrope. Letnja pozornica, najlepši bioskop na otvorenom u Srbiji, biće i ove godine mesto susreta radoznale filmske publike i renomiranih evropskih autora.

Festival evropskog filma Palić je proglašen jednim od 6 najboljih i najuzbudljivijih festivala u Evropi po mišljenu međunarodnog žirija Asocijacije evropskih festivala u oblasti umetnosti za 2017/2018 godinu, kao jedini filmski festival.

Gradsko veče Skupštine opštine grada Subotice donelo je rešenje o imenovanju članova Saveta Festivala evropskog filma Palić.

Novi Savet će raditi u sastavu: akademik i dramski pisac Dušan Kovačević, upravnik Audio vizualnog Arhiva i Centra za digitalizaciju SANU Radoslav Zelenović, producent Miroslav Mogorović, kompozitor Zoran Simjanović, urednik filmskog programa KCNS Đorđe Kaćanski, glumci  Gordana ĐurđevićMiloš Stanković,  univerzitetski profesor Silard Antal i predstavnik glavnog partnera (generalnog sponzora) festivala.

Očekuje se da će na narednoj sednici Skuštine grada Subotice biti potvrđen sastav novog Saveta Festivala evropskog filma Palić.