Premijera duodrame “Sudnji dan” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Autor:

19.11.2017 10:23

Foto:

Foto:



Predstava “Sudnji dan” Nila Labjuta u režiji Jane Maričić premijerno je izvedena juče na na sceni "Studio” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Reč je o duodrami u kojoj igraju Aleksandra Janković i Milan Marić, a čija radnja se dešava dan nakon 11. septembra i rušenja "bliznakinja" u Njujorku” 2001.

– Ben je muškarac, konzervativan, on ima porodicu, decu, u pravim je godinama sve to napravio i stekao. S druge strane, Ebi je žena, liberalna: emancipovana i daleko dominantnija, elokventnija od njega. Ona ruši jednu ali zato učvršćuje drugu vrstu stereotipa – ambiciozne, superiorne, usamljene žene, sa svim zahtevima koje emancipovana žena ima da ispuni, i s tim da se nije ostvarila kao majka. Ali dodir ta dva sveta zapravo nije sudar različitih, nego je priča o tome kako postoje dve strane u svakom čoveku, dva polariteta, i kako se taj dualizam u svakoj jedinki modeluje, pulsira – rekla je o predstavi rediteljka Jana Maričić i dodala:

– Napolju je smak sveta (katastrofa koja se odvija u Njujorku 11. septembra 2001) i pod takvim pritiskom Ben i Ebi otvaraju velika pitanja. Naravno, to nije dovoljno da ih učini herojima. Ali je dovoljno da ih čini ljudima. Komad je upravo o tome što njihova dilema i problem mogu svakom da se dese.

Premijera komada Nila Lajtbuta okupila je veliki broj ličnosti iz javnog života.

 

Maja Gašić

Autor